business

Varför måste jag betala dyrt när jag behöver min telefon som mest?

Anders Tufvesson

Inför varje semester jag åker på laddar jag hem appar om resmålet. Tunnelbane­–­systemet om jag ska till New York, bästa shoppingen i London, turistguide till Barcelone och så vidare. Jag är alltid väldigt noga med att de ska gå att göra utan att belasta telefonnätverket – för vem vill komma hem till en mobilräkning på 10 000 kronor?

Det första jag gör när jag landat på min destination är alltid att koppla bort möjligheten till roaming eftersom jag vet inte hur mycket det kommer att kosta. Men är det inte i just dessa situationer som jag behöver mina appar som mest? Frågor som ”vilken restaurang närmast mig serverar bäst thailändsk mat?”. Spontana frågor som dessa blir inte så spontana när man måste vänta tills man kan koppla upp sig på ett trådlöst nätverk. Och hur ofta finns de tillgängliga när man som bäst behöver? Det är här den förhatliga roamingavgiften kommer in. Jag vet inte hur mycket data min app behöver ladda in så jag kan inte avgöra hur mycket det kommer att kosta!

Inom EU har det nu kommit fram ett initiativ där 50 mb kostar 79 kronor. De flesta klarar sig med den gränsen och när den är nådd får du som användare ett sms där du varnas om att din datamängd snart är uppnådd. Läs mer om det här konceptet i vårt blogginlägg från i höstas. Det jag efterlyser är en flatrate. Max 79 kronor, gärna billigare, per dag oavsett vart i världen jag befinner mig. Då kan jag twittra, checka in, söka på webben och få mer hjälp genom de digitala kanalerna. Eller om jag verkligen fick önska: tänk om jag kunde betala 150 kronor mer på mitt abonnemang per månad och få möjlighet att använda telefonnätverk utomlands utan någon som helst begränsning? Man kan ju alltid drömma…« Tillbaka

02 mars 2012 |

1 kommentar