business

Hjälper eller stjälper monetär belöning kundklubbar?

Anders Tufvesson

Blir du mer lojal om du får en bonuscheck då och då? Troligen inte. När du skall köpa något är det andra saker som spelar in i ditt val. Inte att du får någon procent bonus en månad senare. Tyvärr finns det massor av lojalitetsmyter och små monetära belöningar är inte något som håller oss kunder lojala. Jag pratade med en vän tidigare idag som fick mig att fundera lite djupare. Hen hade i sin tur en svärmor som köpt en produkt för 3000 kronor hos ett företag. Det gav henne sex bonuscheckar á 100 kronor. Två dagar senare använde hon de för att köpa lite andra saker. Sedan gick det någon vecka och det visar sig att den första saken hon köpte för 3000 kr inte var det hon förväntade sig utan hon lämnade tillbaka den. Vad händer då med bonuscheckarna? Inte något alls visade det sig. Det fanns inte någon hantering av detta, eller kontroll för den delen. När min vän började googla runt på vad som händer med bonuspoäng mm när man lämnar tillbaka en produkt så fanns det inte någon information att hämta därute.

Är det verkligen så illa? Går det att använda bonussystemet på det här sättet? Jag ha ett annat exempel som jag så här i efterhand inser är liknande. Min fru köpte en sak på ett företag. Vi hade den hemma men packade inte upp den av olika orsaker. När vi sedan skulle ”ta tag i det” visade det sig att det inte skulle fungera. Jag åkte för att lämna tillbaka den. När jag skulle få tillbaka pengarna så hade jag inte min frus kort med mig. Men det gick bra att använda ett av mina kort. Här finns det alltså ytterligare en brist i systemet. Om min fru hade betalt med ett kort som ger någon slags poäng och jag får tillbaka på ett ett annat kort så vet ju inte det första kortet att det inte blev någon affär.

Så inte nog med att vi inte blir mer lojala av bonusar och kickbacks, det flesta system är så dåliga att det går att missbruka. Nu tror jag att vi svenskar är ärliga men i och med att möjligheten finns så finns det också personer som kommer nyttja dessa möjligheter. Vilket gör att företag kommer förlora pengar.

Min slutsats är att vi måste ge andra värden än just monetär belöning. Dvs trigga saker som är viktiga för oss som individer som inte bygger på bonus eller någon form av kickback för att vi skall bli ”lojala”. För det blir vi inte av lite pengar.



« Tillbaka

Etiketter:,

03 november 2020 |

2 Kommentarer