business

Hur positiv får du vara på Facebook?

Anders Tufvesson

Du kanske tycker att det är en konstig fråga? Hur glad/positiv/skrytsam får du vara när du skriver ett inlägg på Facebook? Fundera på det. Har du en gräns för hur glada dina vänner får vara när de skriver inlägg? Frågan kommer sig av en upplevelse som en av mina facebookvänner råkade ut för nyligen. Hon älskar att resa och har de ekonomiska resurserna att göra det. Hennes lilla inlägg att hon bokat en resa till mellan två resor som hon och hennes man redan hade bokat fick en tvär vändning. Det började med hennes inlägg:

Skärmavbild 2015-01-13 kl. 17.46.25

 

Inlägget var gjort i glädje över att resa. Inlägget fick över 40 gilla och ca 30 glada kommentarer. Men då dök MR X upp. Låt oss kalla honom Sur-Olle. Sur-Olle retade sig på inlägget. Sur-Olle och min vän är vänner på Facebook men IRL är det lite längre mellan dem. En gång för många år sedan arbetade de på samma ställe. Sur-Olle lade in följande kommentar på min väns tidslinje. Jag vet inte om det var ett misstag, dvs. att Sur-Olle tänkte skicka ett meddelande istället, men inlägget skickades till min väns tidslinje.

fbinlagg

 

Alla har naturligtvis rätt att tycka vad dom vill. Men jag kan tycka att det är en lite tråkig kommentar. Först trodde jag att det var ett skämt eller en jargong som dom använde. Men efter samtal med min vän visade det sig att så inte var fallet. Det var helt enkelt en person som blev sur för att en annan person uttryckte som lycka. Rätt eller fel? Jag vet vad jag tycker. Självklart skall alla få skriva vad de vill på Facebook. Om någon person skriver något som jag inte tycker om kan jag välja att ta bort personen eller dölja den personens inlägg i mitt flöde men att skriva det på näsan på den personen är kanske inte rätt väg att gå.

Under något dygn låg kommentaren upp utan att något hände. Sedan kunde jag inte hålla mig längre.

fbantu

Den skärmdump jag tog visar att åtta personer gillar mitt inlägg. Det var betydligt fler innan Sur-Olle raderade sitt inlägg. Och betydligt fler som supporterade min vän.

fbsvar

Även här har jag inte full dokumentation på alla svar men det var betydligt fler kommentarer och alla uttryckte sitt ogillande mot Sur-Olle.

Personligen vill jag väldigt gärna att mina vänner visar glädje och sorg på Facebook. Jag vill ha en blandning av olika saker som gör att jag för en inblick i mina vänners liv även om vi inte träffas eller hörs på annat sätt. Men jag vill inte ha Sur-Olle och den typen av energidränerande kommentar. Nej tack till Sur-Olle!



« Tillbaka

Etiketter:

13 januari 2015 |

3 Kommentarer