business

Mobilsurf utomlands

Anders Tufvesson

Min familj och jag (som för övrigt ingår i familjen) var på en liten minisemester till Danmark i helgen som förlängdes med ledig fredag och måndag. Som vanligt vid utlandsvistelse bör man se till att dataroaming på telefonen är avstängd. Om dataroaming är aktiverad så kan man fortsatt använda sin telefon till surfning, men oftast till en hutlös kostnad. En trevlig överraskning väntade dock i form av ett SMS från Priceinfo där det framgår att jag kan surfa tryggt upp till 50 MB för maximalt 49 SEK per dag. Det här är toppen och 50 MB per dag som motsvarar 1,5 GB per månad, vilket räcker väldigt långt för normal användning. I och med att jag nu var ledig två vardagar fanns behov av att ha lite koll på mailen från jobbet, men också på företagets Facebook-sida och -grupper, så jag provade detta under en av dagarna och som förväntat fungerar det helt sömlöst.

Men vad händer om jag utnyttjar mer än de 50 MB? På jobbet har vi Telia som operatör och i meddelandet från Priceinfo hänvisas till en sida på Telia för mer information. Nu när jag kommit hem, kände jag ett behov av att få ett svar på den och några frågor till. Efter lite surfance på Telias sida hittade jag ett avsnitt som heter ”Surfa med kostnadskontroll” på sidan http://www.telia.se/foretag/telefoni/mobiltelefoni/utomlands/surf-abroad/ och på den sidan står följande text:

Du får ett meddelande via sms när du har förbrukat 80 % av den dagliga datamängden och kan själv avgöra om du behöver köpa till ytterligare datamängd genom att kontakta kundtjänst. Gör du inget så bryts uppkopplingen automatiskt när du uppnår aktuell datamängd.”.

Fortfarande kände jag att behov av att få svar på ytterligare några frågor, så jag ringde Telias kundtjänst som faktiskt svarade väldigt snabbt och gav mig svar på några frågor:

 • Kostnaden per dygn, är den från första kilobyte? Ja, det stämmer.
 • När börjar ett nytt dygn? Det börjar svensk tid 00:00.
 • Måste jag ringa kundtjänst för att köpa mer datatrafik? Nej, du får ett SMS och kan svar på detta för att köpa mer datamängd.

IDG skrev i fredags att Telia utökar sina fasta priser för mobilsurf utomlands till att täcka hela EU och skriver citat ”Det ska inte vara dyrare att kolla in Facebook utomlands än att köpa exempelvis en bratwurst, utlovar företaget”. Några små frågor som omedelbart poppar upp är 1. Är det fastpris på bratwurst inom EU? och 2. Skulle jag prioritera att uppdatera Facebook mot att äta en bratwurst till lunch vid en pölsevagn? Svaren är definitivt nej på den första och borde vara nej på den andra.

Hur som helst oavsett jämförselsen med bratwurst eller inte var det på tiden att denna typ av tjänst faktiskt lanserades inom EU som nu Telia gjort.« Tillbaka

19 oktober 2011 |

9 Kommentarer

 1. Kommentar av Karin den 19 oktober 2011 kl: 14:48
  Karin says:

  Tänk den som vetat detta i helgen! Om man till exempel åkte till Bosnien och först glömde stänga av roaming och sedan kollade mailen två gånger varpå man fick ett sms från Telia att kostnaden för mobilsurf nu uppgick till 550 kr 🙁

 2. Kommentar av Andreas Eriksson den 09 november 2011 kl: 20:09
  Andreas Eriksson says:

  Internet är uppbyggt med ”peering”. Dvs. att leverantörerna ömsesidigt utbyter datatrafik. Detta påverkar inte priset för slutkund. Att detta ännu inte gäller för mobilsurf är över mitt förstånd. Men det är väl bara en tidsfråga nu när gemene man har en smartphone.Bättre kan ni Telia! 🙂

 3. Varför måste jag betala dyrt när jag behöver min telefon som mest? « Business by web says:

  […] sms där du varnas om att din datamängd snart är uppnådd. Läs mer om det här konceptet i vårt blogginlägg från i höstas. Det jag efterlyser är en flatrate. Max 79 kronor, gärna billigare, per dag oavsett vart i […]

 4. Kommentar av Kurt Wallgren den 24 november 2013 kl: 16:32
  Kurt Wallgren says:

  Hejsan. Jag får med jämna mellanrum info betr priser i Sppanien. Jag vill inte ha denna information. Kan ni med omedelbar verkan sätta stopp för detta? Eller måste man anmäla det för någon myndighet eller liknande? Telefonnumret är 070 637 5591.

 5. Kommentar av Bengt den 13 maj 2014 kl: 19:31
  Bengt says:

  Hej, jag har samma problem som Kurt Wallgren. Hur blir man av med sms från Priceinfo? Jag har aldrig anmält mig till dem!

 6. Kommentar av Anders Tufvesson den 03 juni 2014 kl: 14:39
  Anders Tufvesson says:

  Hej Bengt och Kurt!
  Det är inte vi som skriver på den här bloggen som skickar dessa sms. Jag kan tyvärr inte stoppa en tjänst vi inte ligger bakom. Vänd er till er mobiltelefonoperatör.

 7. Kommentar av margot loberg den 28 oktober 2015 kl: 19:42
  margot loberg says:

  Vill slippa fler priceinfo! Det haglar ju in ! Snälla sluta sända fler ! Margot Loberg tel. 070-2926881

 8. Kommentar av http://www./ den 10 september 2016 kl: 16:18
  http://www./ says:

  Excellent Brad. When I trained for my half, the plan had me adding a mile to my longest run every week. So if you add half a mile that’s great! I want to try a 5K. All the events here this summer are 5K’s. Must be the Florida heat.

 9. Kommentar av kfz versicherung testsieger 2016 den 05 februari 2017 kl: 19:58
  kfz versicherung testsieger 2016 says:

  Doesn’t work. And it also puts your state in jeopardy of losing funding under the JJDPA because it violates the sight and sound separation core requirement.

Tyck till! :)

« Tillbaka