business

Mobilsurf utomlands

Anders Tufvesson

Min familj och jag (som för övrigt ingår i familjen) var på en liten minisemester till Danmark i helgen som förlängdes med ledig fredag och måndag. Som vanligt vid utlandsvistelse bör man se till att dataroaming på telefonen är avstängd. Om dataroaming är aktiverad så kan man fortsatt använda sin telefon till surfning, men oftast till en hutlös kostnad. En trevlig överraskning väntade dock i form av ett SMS från Priceinfo där det framgår att jag kan surfa tryggt upp till 50 MB för maximalt 49 SEK per dag. Det här är toppen och 50 MB per dag som motsvarar 1,5 GB per månad, vilket räcker väldigt långt för normal användning. I och med att jag nu var ledig två vardagar fanns behov av att ha lite koll på mailen från jobbet, men också på företagets Facebook-sida och -grupper, så jag provade detta under en av dagarna och som förväntat fungerar det helt sömlöst.

Men vad händer om jag utnyttjar mer än de 50 MB? På jobbet har vi Telia som operatör och i meddelandet från Priceinfo hänvisas till en sida på Telia för mer information. Nu när jag kommit hem, kände jag ett behov av att få ett svar på den och några frågor till. Efter lite surfance på Telias sida hittade jag ett avsnitt som heter ”Surfa med kostnadskontroll” på sidan http://www.telia.se/foretag/telefoni/mobiltelefoni/utomlands/surf-abroad/ och på den sidan står följande text:

Du får ett meddelande via sms när du har förbrukat 80 % av den dagliga datamängden och kan själv avgöra om du behöver köpa till ytterligare datamängd genom att kontakta kundtjänst. Gör du inget så bryts uppkopplingen automatiskt när du uppnår aktuell datamängd.”.

Fortfarande kände jag att behov av att få svar på ytterligare några frågor, så jag ringde Telias kundtjänst som faktiskt svarade väldigt snabbt och gav mig svar på några frågor:

  • Kostnaden per dygn, är den från första kilobyte? Ja, det stämmer.
  • När börjar ett nytt dygn? Det börjar svensk tid 00:00.
  • Måste jag ringa kundtjänst för att köpa mer datatrafik? Nej, du får ett SMS och kan svar på detta för att köpa mer datamängd.

IDG skrev i fredags att Telia utökar sina fasta priser för mobilsurf utomlands till att täcka hela EU och skriver citat ”Det ska inte vara dyrare att kolla in Facebook utomlands än att köpa exempelvis en bratwurst, utlovar företaget”. Några små frågor som omedelbart poppar upp är 1. Är det fastpris på bratwurst inom EU? och 2. Skulle jag prioritera att uppdatera Facebook mot att äta en bratwurst till lunch vid en pölsevagn? Svaren är definitivt nej på den första och borde vara nej på den andra.

Hur som helst oavsett jämförselsen med bratwurst eller inte var det på tiden att denna typ av tjänst faktiskt lanserades inom EU som nu Telia gjort.« Tillbaka

19 oktober 2011 |

9 Kommentarer