business

Sommarhits/Sommarplågornas tio i topp – plats 4 – 2

Anders Tufvesson

Plats 4

Snowstorm grundades i Göteborg 1976. Namnet kom de på i Storbritannien där de var på resa och det råkade vara snöstorm. 1980 kom deras största hit ”Sommarnatt”.  Låten låg som bäst tvåa på försäljningslistorna, något som är lite typiskt för just sommarplågor. De når sällan plats ett. Men det är få svenskar som inte har hört den och som alla undrar om det är en Cadillac som är av 59 års modell?

Plats 3

Att den svenska sommaren är kort vet vi, men vi hoppas alltid att det skall vara molnfritt, varmt i både luft och vatten och massor av glass! 1982 gjorde Tomas Ledin slag i saken och gjorde en låt om den svenska sommaren och kallade den helt enkelt ”Sommaren är kort”. Här blev jag faktiskt ganska överraskad att den bara var placerad som nummer 7 på topplistan, med tanke på det genomslag låten har haft genom åren.

Plats 2

På andra plats blir det en lite modernare låt. Den har varit listetta i Sverige, Danmark, Holland, Irland och Storbritannien. Lite udda är att de tre första länderna var 2006 och de två sista 2008. Den engelska varianten låg singeletta fem veckor i rad och det är bara en annan svensk låt som har legat längre och det är ”Dancing Queen” av Abba. Vilken låt är det då? Jo, ”Boten Anna” av Basshunter med engelsk variant i ”Now You´re Gone”. Enligt Basshunter själv skapade han låten på endast 6 timmar. Snacka om bra timpris. 🙂

Enligt Wikipedia handlar låten om när Jonas (Basshunters) kompis skapade en chattkanal åt dem på chattsystemet IRC och installerade en bot vid namn Anna. Åtminstone trodde Jonas det. I själva verket var Anna kompisens flickvän, vilket kom fram först efter att Anna hade skickat ett meddelande till Jonas, som i tron att det var ett skämt svarade med ett ”fräckt meddelande”. Strax därefter hörde hans kompis av sig och förklarade att hans flickvän var upprörd.

Listan

1. ???

2. Boten Anna – Basshunter (Engelsk version)

3. Sommaren är kort – Tomas Ledin

4. Sommarnatt – Snowstorm

5. Dragostea Din Tel – O-Zone

6. Macarena – Los Del Rio

7. Sommar och sol – Markoolio

8. Gå & fiska – Gyllene Tider

9. Ooa hela natten – Attack

10. Live is Life – Opus« Tillbaka

Etiketter:

17 juni 2013 |

0 Kommentar

   Inga kommentarer än... Bli den första!

Tyck till! :)

« Tillbaka