business

Hur kan bokföring bli helt digitalt?

Anders Tufvesson

Vi har haft datorer som hjälpt oss med olika saker i över 20 år på de flesta företag, 30 på vissa och än längre tid på några få.

Men antalet pärmar i bokhyllan har inte minskat, och absolut inte när det gäller att hantera löpande redovisningen/bokföringen med allt vad det innebär. Där sparas varje verifikat fortfarande i god ordning utskrivet och stämplat samt märkt med sävl kostnadsställe och bokföringskonto. Allt för att det sedan vid årsskiftet ska komma en revisor och bläddra igenom detta material för att konstatera att allt är i sin ordning.

Det är dags att hitta nya digitala lagringssätt och ändra reglementet för hur detta material ska hanteras – och som kan användas av mindre och medelstoral företag. Och vidare att våra system tillåter det.

Att nu ta bort revsionsplikten är sannolikt ett steg i rätt riktning, då rutinerna för hur redovisning sker oftast är satta av en ekonom, som tyvärr inte ofta tänker collaborativa tankar. Men även här handlar det om att få affärssystem som kan lagra sökvägar direkt tll digitala verfikat, som kan finnas på olika platser. Samt inte minst utbildning av medarbetarna.

Magnus Henrichson, på ett SJ-tåg i tid någonstans i Sverige« Tillbaka

27 januari 2011 |

0 Kommentar

   Inga kommentarer än... Bli den första!

Tyck till! :)

« Tillbaka