business

De små detaljera på en webbplats irriterar

Anders Tufvesson

De flesta större organisationer har idag har övergripande kontroll på sin webbplats. Struktur, design och de stora penseldragen finns där. Idag är det ofta de små detaljerna som vi som användare av en webbplats irriterar oss på. Ofta är det i olika processer som vid köp, bokning och registrering det blir fel.

För några dagar sedan hjälpte jag min Mamma och Pappa att köpa en TV. Det blev en Philips. Philips har, som många tillverkare idag, en registreringsprocess på sin webbplats. Men det går inte bara att registrera en produkt, jag måste skapa ett personlig konto först. Jag satte igång och när jag var färdig med formuläret så fanns det ett kryss där jag kunde kryssa i om jag ville ha nyheter, programuppdateringar och kampanjer från Philips. Ett kryss för alla. Nu var det frågan om en TV så programuppdateringar är inte intressant. Nyheter och kampanjer, nej tack. Jag kryssade inte och klickade bara på ”Skapa konto”. Då dyker följande sida upp:

Ja, jag är väldigt säker och lite irriterad för att jag måste godkänna det igen precis som det är frågan om att godkänna ett avtal. Jag svarade nej och då kommer jag tillbaka till formuläret med följande varning:

Jag har skrivit in ett lösenord på 14 tecken som är för långt. Jag provade igen och kom tillbaka igen. Den här gången var det 11 tecken. Kollade upp hur många tecken som ett lösenord skall vara och det visare sig att Philips tycker att optimala lösenord ser ut så här:

6 till 10 tecken! Om jag vill ha ”skunk” som lösenord är det upp till mig. Inte bra säkerhet men som sagt, det är upp till mig. Vill jag vara säker så kanske en rimlig begränsning är 50 tecken? Disk kostar inte mycket idag, varför bara 10 tecken? En annan fråga är att om ni vete hu många tecken jag kan fylla i, varför inte tala om det när ni varnar mig? ”Du har skrivit ett lösenord som innehåller mer än 10 tecken” vore mer  rimligt felmeddelande. När jag fyllt i ett, enligt Philips, lämpligt lösenord svarade de med: ”Ditt konto har skapats utan problem”. Jag och Philips är inte överens i det fallet.

Det är de små detaljerna du kommer bli bedömd på. Att testa webbar och användningen av webbar kommer bli viktigare framöver när alla konkurrenter inom en bransch har bra webbar. I Philips fall har de en kund som troligen är nöjd med sitt köp men på webbplatsen tappar varumärket i värde.« Tillbaka

Etiketter:

12 januari 2011 |

0 Kommentar

   Inga kommentarer än... Bli den första!

Tyck till! :)

« Tillbaka