business

iPad – det första intrycket

Anders Tufvesson

Då fick man tillslut lägga vantarna på ett eget exemplar av iPad. Det omedelbara intrycket var verkligen en wow-känsla. Användargränssnittet känner man givetvis igen från iPhone och den stora skärmen gör upplevelsen än mer intensiv jämfört med telefonen.

Det blir nu spännande att se hur den stora skärmen kommer att påverka applikationerna. De flesta applikationer som finns med från start utnyttjar det utökade utrymmet väl. Detta gäller framför allt e-post och kalender. E-posten blir mycket enklare att ”skumma av” och kalendern ger bra överblick av så väl en vecka som en hel månad.

Det som dock intresserar mig mest är de applikationerna som finns att köpa i App Store. App Store blev i samband med lanseringen av iPhone snabbt en stor succe. Anledningen till detta var bland annat att det nu helt plötsligt var lika lätt att köpa en applikationerna till sin telefon som det var att köpa en låt eller skiva.
För applikationsutvecklarna var det också nu helt plötsligt mycket enkelt att nå en enorm kundbas, dessutom helt utan investeringskostand. För att sköta betalning och distributiontar Apple ut en avgift på 30% av försäljningspriset på applikationen. Säljer du inger kostar det alltså inget.
Detta har gjort att AppStore fullkomligen kryllar av olika applikationerna för de mest skiftande behov.
Det blir nu kul att se om det samma kommer att gälla även gör iPad.

Det första jag lägger märke till är att de flesta applikationerna kostar lite mer än vad man är van vid. När många applikationer till iPhone kostar 7 kr kostar många iPadapplikationer ca 10 dollar, d.v.s. Ca 70 kr.
Detta är visserligen inte så förvånande då många iPadapplikationer är mycket mer avancerade än vad vi är vana vid från iPhonen. Samtidigt tycker jag att det är just relationen enkla applikationer – ”en applikation för ett behov” – som är lite av charmen med telefonen.

Man kan köra alla iPhoneapplikationer på sin iPad, men det blir en mycket bättre användarupplevelse om applikationen är anpassad för iPad. Många utvecklare hålla därför just nu på att bygga om sina iPhoneapplikationer till en iPadversion. Trenden i AppStore är att de flesta s.k. ”produktivitetsapplikationer” som t.ex. Things (getting things done) och Evernote (kunskapsdelning) nu fått en iPadversion. I denna typ av applikation blir det snabbt tydligt hur mycket en stor skärm gör för användarupplevelsen.

Det som dock gör mig extra nyfiken är de applikationer som kommer från mediaföretag som t.ex. Times. Här har man nu insett att man faktiskt har en bra plattform för att skapa ett magasin på. Även om vi än så länge bara är i lindan av vad denna bransch kan göra med denna plattform, så ser man redan nu potentialen.

En artikel blir en bättre upplevelse i en iPad

Här får man artiklar i ett format som man känner igen. Det är snyggt, skärmen ger god läsbarhet och dessutom så utnyttjas det faktum att mediet faktiskt klara av mer än vad ett papper gör. Istället för att en bild bara är en bild kan de via ett finger tryck även spela upp en filmsnutt eller ett bildspel.

Varje nummer kostar 2,99 dollar

Själva applikationen för the Times är gratis men varje nummer kostar pengar, 2.99 dollar för att vara exakt. Med tanke på den ökade användarupplevelsen är det något jag gärna betalar. I skrivades stund håller magasinet Wired på som bäst att utveckla sin applikation, det skall bli mycket spännande att se vad de kommer fram med. Förhoppningsvis inte bara något som är snyggt utan även interaktivt, där jag som läsare kan få möjlighet att komma med synpunkter och kommentarer.« Tillbaka

Etiketter:, , , ,

17 maj 2010 |

0 Kommentar

   Inga kommentarer än... Bli den första!

Tyck till! :)

« Tillbaka