business

IT-system i moderna bilar – Del 4

Anders Tufvesson

Det här är fjärde delen om IT-system i moderna bilar. De övriga blogginläggen hittar du här: Del 1Del 2 och Del 3.

Jag vill börja med att ställa tre stycken frågor om bilindustrin.

  1. Vilken var den säkraste bilen som testades i EuroNCAP under 2013?
  2. Vilket varumärke har en självstyrande bil?
  3. Vilken är den bästa elbilen utifrån räckvidd och storlek?

 

Den säkraste bilen? Kanske tänker du Volvo? Volvo var en av de tillverkare som  inte hade någon bil att testa under 2013 och var därför inte med, exempelvis VW, BMW, Ford och Toyota hade det. Men det var inte någon av dem som blev den säkraste bilen under 2013. Det blev istället Qoros 3. Det kanske är första gången du hör namnet? Qoros är en kinesisk biltillverkare som nyligen levererade sin allra första bil till kund. De har haft hjälp av ingenjörer från Saab.

Den självstyrande bilen är naturligtvis teknik från Google. Fram till augusti 2013 hade de kört ca 50 000 mil på de amerikanska vägarna utan att ha krockat en enda gång. I varje fall när bilen körde själv. Ett år tidigare hade en Google-anställd kört bilen i ett garage och kört in i en stolpe. Det är lite typiskt att ett företag som Google visar upp vad de håller på med i sina laboratorier. Vilka andra varumärken känner ni till har självstyrande bilar? Vi vet att varken Google eller Apple kommer avstå från bilindustrin. Ett rykte har varit att Apple skall köpa Tesla motors.

Vilket leder oss in på den bästa elbilen. Enligt mig och många motorjournalister är det Tesla S en bil som har funnits i två år. Tesla som varumärke har funnits sedan 2003. Den första bilen var en roadster med Lotus-chassi. Den nuvarande Tessla S var i september 2013 den mest sålda bilen i Norge. Alla kategorier. I ett land som lever på olja. Norska staten har gått in och subventionerat el-bilar vilket gör att en Tessla S kostar lika mycket som en V70 i Norge. Den har en räckvidd på mellan 33 och 42 mil beroende på modell.

Tessla-S

Bilbranschen är en bransch i förändring. Nya aktörer dyker upp och bygger bilar som de traditionella bilföretagen inte är i närheten av. Det ska bli mycket intressant att följa hur det går.« Tillbaka

Etiketter:

21 mars 2014 |

0 Kommentar

   Inga kommentarer än... Bli den första!

Tyck till! :)

« Tillbaka