business

Vad händer när en tidning börjar ta betalt på webben?

Anders Tufvesson

Den 20:e augusti 2013 (v.  34) började NWT ta betalt för det mesta innehållet på nwt.se. Hur gick det med antal unika besökare (webbläsare)? Vad är vi beredda att betala för innehåll på webben? NWT´s agerande skapade många frågor och än efter 3-4 veckor finns inte alla svar. Men det finns en trend. Innan vi går in på ren statistik vill jag bara ta en fundering på vad som händer om ett företag som producerar en tjänst skall göra om de inte kan tjäna pengar på sin tjänst?

Fram till för 15-20 år sedan när en tidning bara fanns i pappersform tjänade tidningen pengar på lösnummer, prenumeration och annonser i olika former. Det enda sättet att läsa tidningen gratis var att gå till biblioteket eller läsa en tidning som någon annan hade betalt för. När de första tidningarna startade upp var lösningen att sälja bannerannonser och på så sätt ta betalt för innehållet. Det är tyvärr svårt att gå runt på den typen av betalningsmodell om du inte har en stor webbplats med många besökare. Framför att ger det inte den intäkten som prenumerationer och lösnummerförsäljningen gav. Sedan har det också visat sig att många användare (upp till 20% enligt Internetworld) använder diverse olika metoder för att blockera banners och annonser. Hur skall en tidning då ta betalt? Problemet är att tillräckligt många tror att bra journalistik skall/bör vara gratis.

Vad hände då? Hur har utvecklingen sett ut? På Kia Index får vi hjälp med statistik. Jag har tittat på nwt.se, vf.se och na.se för att se om vi 3-4 veckor senare kan se någon trend. Den sistnämnda är med för att få en oberoende webbplats att jämföra med. NWT är den enda av de tre som infört betaltjänst.

Skärmavbild 2013-09-24 kl. 16.34.11

Den gröna linjen visar upp na.se. Som ni kan ske har det inte skett någon större förändring. Vecka 32 var na.se nästa lika stor sett till antal unika webbläsare som nwt.se. Vecka 33 började NWT kommunicera att de under vecka 34 komer börja ta betalt för nwt.se och att du var tvungen att bli prenumerant. Vecka 34 minskar trafiken till nwt.se och vecka 36 är vf.se (98 784 unika) större än nwt.se (96 073). Vecka 37 fortsätter nwt.se att minska men samtidigt gör vf.se också en dykning. Na.se ökar däremot. Kan det vara så att ”folk” tror att även vf.se är en betalsajt? Det skall bli spännande att se.

Andra jämförelser jag har gjort är om det skiljer något år från år? Jag har jämfört 2012 med 2013 för de tre tidningarna.

Skärmavbild 2013-09-24 kl. 16.41.11

Fram till vecka 34 hade NWT fler unika webbläsare än året innan. Vecka 35 var det lika och sedan har 2013 år siffror tappat mot 2012.

Skärmavbild 2013-09-24 kl. 16.44.07

Värmlands Folkblad har haft högre siffror alla veckor i vår jämförelse men vecka 37 ökade siffrorna 2012 men minskade 2013. Är det en NWT-effekt vi ser?

Skärmavbild 2013-09-24 kl. 16.45.35

Vår referenswebb, Nerikes Allehanda visar upp en liknade kurva 2013 och 2012 med den skillnaden att besökarantalet har ökat från 2012.

Som slutkommentar vill jag också ta med att jag enbart tittar på unika webbläsare och inte totalekonomi. Endast NWT kan svara på om de har fått nya prenumeranter tack vare sin stängning av webbplatsen och att tappet av besökare vägs upp av mer pengar från betalade läsare. Personligen hoppas jag det, för bra innehåll från duktiga journalister borde betala sig. Men hittills har det visat sig att ett införande av betaltjänster minskar antal besökare på en webbplats. Det skall bli spännande att se hur det utvecklar sig. Men på något vis måste tidningarna/webbplatser som vill förmedla  nyheter på något vis hitta en betalningsmodell som läsarna är villiga att betala. Jag tror att det kommer bli väldigt svårt att konkurrera med nyheter på en global nivå eller ens på Sverige-nivå, men på det lokala planet finns alltid ett behov och där finns färre naturliga aktörer. Utmaningen blir att leverera en tjänst som vi vill betala för digitalt. Jag får ofta frågan vad som skulle vara lösningen och jag tror att enbart ta betalt för den tjänst en tidning levererar idag inte är den enda lösningen utan de måste förändra sin tjänst så den blir ändå mer lokal. Kanske bredda med andra som tillför innehåll än anställda journalister? Vad jag vet är att webben nu har lämnat tonåren bakom sig och är en hungrig 23-åring och det är dags att ta nästa steg!

 

PS.
Jag läser helst min NWT i pappersform vid frukostbordet hur digital jag än är i andra sammanhang för jag gillar prasslet från tidningen och enkelheten att bläddra. Sedan får jag och min fru får varsin del när vi äter frukost samtidigt. Självklart är min del den med sport och serier. 🙂
DS.

 



« Tillbaka

25 september 2013 |

6 Kommentarer