business

Sommarhits/Sommarplågornas tio i topp – plats 8 – 10

Anders Tufvesson

Plats 10

Året är 1984 och den österrikiska gruppen Opus skapar låten ”Live is Life” under en konsert i Oberwart den 2:e september 1984. I Sverige blev den en hit 1985. Den sålde i 875 000 exemplar världen över och många grupper har gjort covers på låten.

Plats 9

Sången kom till som ett humoristiskt infall, och med en trummaskin som bakgrund improviserades och lektes låten fram på ganska kort stund av låtskrivarna och blev sedan en stor hit i Sverige. Sällan trodde låtskrivarna Åke Ericsson och Björn Uhr att ”Ooa hela natten” skulle bli den hit den blev, men 1981 ekade den på de svenska discoteken. Bandet var Attack med Rosa Körberg (syster till Tommy) som sångerska. Låten är inte helt en sommarplåga då den släpptes i november 1981 men ryktet placerar den som just en sommarplåga som kommer tillbaka år efter år.

Singeln sålde i 70 000 exemplar.

Plats 8

Det finns en särskild plats i sommarplågesfären för nästa grupp. Det skulle troligen (säkert) gå att göra en topplista med bara deras låtar. Många röster har fallit på deras låtar men den här letade in sig på listan. Bandet är från Halmstad och vi känner dem som Gyllene Tider. Låten är ”Gå & Fiska”.

Låten spelades in till deras reunion 1996 och vann en Grammis får årets låt det året samt en Rockbjörn för årets svenska låt. Lite kuriosa är att Per Gessle sa att han fick titeln till låten från ett tv-program där det fanns en skylt med texten ”Gone fishing”.

Listan

1. —

2. —

3. —

4. —

5. —

6. —

7. —

8. Gå & fiska – Gyllene Tider

9. Ooa hela natten – Attack

10. Live is Life – Opus« Tillbaka

Etiketter:

05 juni 2013 |

0 Kommentar

   Inga kommentarer än... Bli den första!

Tyck till! :)

« Tillbaka