business

Google Analytics ger möjlighet till mätning över flera enheter med Universal Analytics

Victoria Lindblom

I dagens samhälle är vi mer och mer benägna att besöka en webbplats med flera olika enheter. Vi surfar med mobilen, vi surfar hemma på datorn, vi surfar hemma på surfplattan och ibland händer det att vi surfar även på jobbet ;).
När vi vill leta upp något, t ex information om en produkt, så gör vi kanske 3-5 besök först för att få en uppfattning av produkten. Vi besöker dessutom flera konkurrenter och deras produkter.

Samma besökare som använder flera plattformar.

Som webbanalytiker blir det ju som du förstår ganska trixigt att hålla reda på vilka personer som kommer tillbaka flera gånger fast med olika enheter. Det kan se ut så här för en person:

  • första besöket via sin dator på jobbet, använde en sökmotor och sökte på ett generellt nyckelord. Tittade på 2-3 sidor, startsida, kategorisida och en produktsida.
  • andra besöket nästa dag via sin mobil på bussen, använde en sökmotor och sökte på varumärket. Tittade på lite fler produktsidor.
  • tredje besöket några dagar senare, skrev in webbadressen till webbplatsen direkt. Valde ut produkten som man är intresserad av och köper den.

Alla dessa tre besök hanteras av Google Analytics som tre separata besökare som kommer till webbplatsen på olika sätt och beter sig också annorlunda. Här skulle vi vilja knyta de tre besöken till en enda besökare med ett unikt ID. Då menar jag inte på nivån att det är Kalle Persson som besöker webbplatsen utan bara med ett anonymt ID av något slag.

Detta har nu Google Analytics börjat hitta en lösning på som kallas Universal Analytics. Den är fortfarande i Beta-läge och alltså inte fullt utvecklad men det är ändå intressant att det är på gång. Värt att notera är dock att möjligheten att få ut ett unikt ID på en ”person” kräver att denne på något sätt är inloggad med alla sina enheter. Och då antar vi att det menas i någon av Googles produkter för att på så sätt känna igen ID:t och samtidigt att ID:t sätts på server side hos Google. För hur ska man annars kunna veta ”vem” som hoppar mellan olika enheter.

Med Universal Analytics kan man också få andra enheter (utanför den egna webbplatsen) att prata med Google Analytics under förutsättning att enheten har kontakt med internet. Det skulle kunna vara en butikspulpet i en affär, en check-in eller passergrind på en flygplats eller ett kassasystem i en affär som tar emot kuponger med streckkod som man fått via sin webbplats (där streckkoden innehåller det unika ID:t). Den datan kan sedan skickas tillbaka in till Google Analytics för ytterligare uppföljning.

Som du förstår går vi en intressant framtid till mötes när det gäller cross platform analys och när besökare hoppar mellan online och offline.

I Universal Analytics kan man för övrigt själv ställa in kampanjperiod (som tidigare ställdes in i grundkoden med setCampaignCookieTimeout) och även hur länge man vill att ett besök ska gälla (som tidigare alltid haft default 30 minuter).« Tillbaka

Etiketter:, ,

29 maj 2013 |

0 Kommentar

   Inga kommentarer än... Bli den första!

Tyck till! :)

« Tillbaka