business

Hello movie lovers, meet 2012

Karin Olofsson

Hört talas om Netflix? Om svaret på ovan fråga är ”nej” tror jag att det snart kommer att ändras. Netflix är en amerikansk jätte i inom vod-tjänster (video-on-demand) och nu kommer de för att ta över den svenska marknaden.

Vod-tjänster innebär att man kan streama filmer online när man känner för det (alltså, on demand) och kan i Sverige närmast jämföras med Voddler och SF Anytime. Det fina med Netflix är att de erbjuder  en flatrate för sina abonnemang, alltså en fast månadskostnad likt den man betalar hos Spotify. Under 2011 hade Netflix dryga 23 miljoner prenumeranter i USA och en omsättning på 1,5 miljarder (nej, Dagens Media, inte 1,5 biljoner). Och nu kommer man alltså till Norden innan 2012 är slut.

Voddler och SF Anytime säger sig inte vara oroade av nykomlingen eftersom de erbjuder olika saker, Netflix erbjuder en ”katalogtjänst”, dvs bara filmer som redan lanserats på DVD och inga av de nyheterna som för tillfället går på bio. Nina Åkestam bloggar på Resumé och är av åsikten att det inte är nyhetsfaktorn på filmerna som gör Netflix spännande, det är personaliseringen. Alltså att Netflix rekommenderar filmer som den tror (eller vet) att du gillar. Desto mer du tittar på, desto säkrare blir rekommendationen. Och det kan ju onekligen kännas som en befrielse att få vidga sina filmvyer utanför det smala, och samtidigt überkommersiella, utbud som visas på svenska biografer idag.

Oavsett tror jag att Netflix är ett såpass starkt varumärke att deras intåg i Sverige inte kommer att gå obemärkt förbi. Huruvida de kommer självdö, erövra marknaden eller erbjuda ett komplement till de två dominerande tjänster som finns återstår att se. Personligen ser jag fram emot ett alternativ för film som kan mäta sig i hur jag använder Spotify för musik. Min adoptation att streama film har legat betydligt efter villigheten att streama musik och TV, men ser mycket fram emot att förändra det beteendet!

Ps. Ytterligare bonus är att HBO också säger sig lansera sin vod-tjänst under året, hallelujah!« Tillbaka

Etiketter:,

09 oktober 2012 |

0 Kommentar

   Inga kommentarer än... Bli den första!

Tyck till! :)

« Tillbaka