business

Sex nyheter i Apple iOS6

Anders Tufvesson

Jag har under några timmar bekantat med det nya operativsystemet till iPhone och iPad. En gammal iPhone 4 fick vara testtelefon då jag inte riktigt ville lägga in det på min brukstelefon som är en 4S. Första reaktionen var att det som vanligt var lätt att installera upp uppdatera telefonen. När allt var klart tyckte jag också att telefonen reagerade snabbt och bra. Men det stora WOW:et infan sig inte. Det är mest små saker som har blivit bättre. Troligen växer det fram under tid alla småsaker som faktiskt är förändrade.

1. Kartorna

Den stora saken är kartorna. Apple överger Google maps och ger oss istället Apple Maps. Eller egentligen TomToms kartor i Apple-förpackning. Blir det bättre eller sämre? Svårt att säga under den korta tid jag har provat men jag gillade Googles kartor. Uppfattningen är att det känns lite segare, men det kan bero på uppkopplingen eller att jag normalt har en 4S. Här är lite bilder på hur det ser ut:

2. Svara i telefonen

En annan funktion som är förändrad är att det finns fler sätt att ”svara” i telefon. Det går att ställa in att du avvisar samtalet och skickar ett sms till mottagaren eller att du avvisar och sätter en påminnelse. Vill samtidigt tacka Jonas Aronsson för lånet av avlagd telefon och testhjälp.

3. En låt väcker dig

En mindre men ändå trevlig funktion är att det går att ställa in en låt som spelas vid alarm. Vill du bli väckt av Ebba Grön eller Vivaldi?

4. Elektronisk plånbok – Passbok

Apple har också utvecklat en elektronisk plånbok. Än så länge är det inte någon funktion i den men enligt startbilden kan du lägga biljetter mm i din passbok. Funktionen släpps i höst. Om den gör det i Sverige står skrivet i skyarna. Vi får se.

5. Skickafunktionen

När du vill skicka en bild har du fler olika funktioner tillgängliga än du hade förut. Bland annat skriv ut och skicka till Facbook, Twitter mm.

6. Stör ej och VIP

Du har större möjlighet att ställa in telefonen mot Vip och vem du vill släppa förbi med Stör ej och Vip-funktionen. När du har semester kan du använda stör ej-funktionen att enbart bli nåbar för din familj eller utvalda kontakter. VIP-funktionen släpper igenom viktigta mail. MEN, det går fortfarande att stänga av telefonen och njuta på sin semester har jag hört.

Nu önskar jag alla en underbar semester och längta inte för mycket på nästa iOS. Det är inte så mycket bättre än din 5.1.1. Simma lugnt!« Tillbaka

Etiketter:

25 juni 2012 |

4 Kommentarer