business

Varför finns bankdagar?

Anders Tufvesson

För ett tag sedan satt jag ut en annons på min båt på Blocket. Begärt pris var lite mer än 100 000 kronor. Jag har aldrig sålt något så dyrt via Blocket förut och började fundera på hur jag skulle kunna genomföra en affär om en köpare vill köpa båten en söndag. Det bästa vore om köparen satt över pengar via sin internetbank direkt på mitt konto och jag då kunde se att pengarna kom in på min bank. Det är då som begreppet bankdagar kommer in. Enligt Wikipedia är definitionen på en bankdag följande:

En bankdag är en dag när banker i allmänhet har öppet. I Sverige avser en bankdag helgfria måndagar till fredagar med vissa undantag. Dagar som inte räknas till svensk bankdag är bland annat midsommarafton, julafton och nyårsafton. Termen bankdag används ofta vid ränteberäkning, vanligt förekommande är att tillgodoränta börjar räknas först nästa bankdag.

Det innebär att jag inte kan använda internet via banköverföring en helg. Pengarna gör att stoppa för köparen innan nästa bankdag kommer. HALLÅ ALLA BANKER. Det är 2012, är det inte dags att göra något åt detta? Tänk om sms och e-post skulle funka på samma sätt? Lördagkväll kl 20.30, sms till kompis: ”Är du på gång? Bion börjar om 15 minuter.”. Tänk om vi hade sms-dagar. Tyvärr kommer mitt meddelande inte fram förrän på måndag klockan 8. Ridå!

SNÄLLA BANKER! STOPPA BANKDAGAR NU!« Tillbaka

18 maj 2012 |

1 kommentar