business

EPiServer i Kapstaden – Business by Web träffar Birger Lundgren

Karin Olofsson

Året var 2003. Birger Lundgrens svenska IT-företag StreamServe hade växt från ingenting till ett företag som omsatte 400 miljoner kronor. Genom att sälja sin andel i företaget kunde han nu bosätta sig i landet han förälskat sig i under en semesterresa. ”Sydafrika, det bästa stället i världen”.


När han inte jobbar med EPiServer spenderar Birger mycket tid med sin två-åriga son. Eller så tar han strandpromenader, reser och provar sydafrikanska viner åt sin svenska agent. På bilden (Birger Lundgren till vä) ovan är det management-möte för EPiServer som står på agendan. Cape Town style.

I dag bor Birger halva året i Kapstaden och halva året i Stockholm och jobbar bland annat med att ansvara för EPiServers verksamhet i Sydafrika. Den lilla verksamheten består förutom Birger själv, av två engelsmän som arbetar som konsulter och EPiServer-utvecklare. Själv fokuserar han mest på försäljning och marknadsföring.

Jag träffar Birger på ett café i Kapstadens innerstad. Vi pratar om omognaden inom webb- och internetbranschen i Sydafrika jämfört med Sverige. ”För fyra år sedan när vi bestämde oss för att etablera en liten verksamhet här nere så satsade vi en del på marknadsföring. Vi hade frukostseminarier och runda bords-samtal och vi annonserade. Intresset var jättestort men beställningarna dröjde”. På en outvecklad marknad är det svårare att sälja en produkt som ligger i framkant men nu har kunderna börjat komma. I Sydafrika såväl som runt om i Afrika. ”Botswanas regering till exempel, de kör EPiServer”, berättar Birger.

Den sydafrikanska marknaden är stor och har en oerhörd potential men på grund av dåligt utbyggt bredband, ofta med små nedladdningskvoter, har det stora genomslaget väntat på sig. ”Internetutvecklingen i Sydafrika rör sig at the speed of a glacier”, skrattar Birger. Och marknaden följer. Birger beskriver ett exempel från Telkoms webbplats, Sydafrikas största internetleverantör. ”Om man surfar in på deras sida för internetsupport står där tydligt ett telefonnummer man ska ringa. Men om man ringer det numret får man meddelandet this number is no longer in use, please dial… Och då var det ändå ett halvår sedan de ändrade numret”.

Men boomen kommer att komma, det är Birger säker på. Man väntar nu på lansering av två nya linor som kommer göra stor skillnad för tillgänglighet och snabbhet för sydafrikanska bredband så framtiden ser ljus ut. Så sent som förra året öppnade Google ett kontor i Kapstaden, en indikation på framtidstro från jätten. ”Dessutom ligger man till och mer före Europa vad gäller mobila lösningar”, berättar Birger. I ett land som saknar prisvärt internet har den mobila marknaden tagit stora kliv framåt. Ett väl utbyggt 3G-nät har medfört en satsning på mobila lösningar eftersom mobiltelefonen är mer tillgänglig än datorer för majoriteten av befolkningen. Och vad säger att framtiden har kommit mer än mobilt.« Tillbaka

23 februari 2012 |

0 Kommentar

   Inga kommentarer än... Bli den första!

Tyck till! :)

« Tillbaka