business

”Not provided” och ”Keyword unavailable”

Victoria Lindblom

Känns något av de två begreppen i rubriken igen? Då kanske du har loggat in i Google Analytics eller i Adobe SiteCatalyst och upptäckt att de senaste månaden har detta begrepp intagit en ganska hög position in den rapport som visar Sökord från sökmotorer i den organiska listan.

Den 18e oktober 2011 lanserade Google en förändring som omfattade att alla användare som är inloggade i Googles produkter och gränssnitt kommer döljas på vilket sökord de använt för att komma till en webbplats.
Dvs är du inloggad hos Google och sedan väljer att använda Googles sökmotor för att söka efter något så kommer inte statistikverktygen kunna snappa upp vilket sökord du sökt på. Om du inte klickat på en annons förstås, för då spåras sökordet fortfarande.

Just nu pågår en mycket het debatt i ämnet där Googles Matt Cutts menar på att företag endast kommer se en skillnad på under 10% (”… even at full roll-out, this would still be in the single-digit percentages of all Google searchers on Google.com”).
Nu visar det sig att väldigt många företag fått siffror upp mot 20-30% av sina sökord som hamnar i kategorin ”not provided” (för Google Analytics) och ”keyword unavailable” (för Adobe SiteCatalyst). Och vid undersökningar som gjorts i veckan har också många företag bekräftat att detta slår hårt mot deras sökordsuppföljning av sin webbplats.

Just nu är det tyvärr bara att rätta in sig i ledet och acceptera att det är så det är. Min magkänsla är att denna funktion inte kommer bli särskilt långlivad.
Den form av webbanalys vi kan få fram med den nya ”lösningen” är hur många av våra besökare som är inloggade när de kommer till vår webbplats. Detta visste vi inte tidigare. Med facit på det kan man välja att kanske ändra sin strategi för sin internetmarknadsföring.

Vi följer utvecklingen med spänning!



« Tillbaka

Etiketter:, , ,

05 december 2011 |

0 Kommentar

   Inga kommentarer än... Bli den första!

Tyck till! :)

« Tillbaka