business

God jul från oss alla med julspelistans 10 i top!

Anders Tufvesson

Vi här på businessbyweb.se vill önska alla läsare en riktig god jul med julspelistornas 10-i-topp. Eller rättare sagt jag Anders Tufvessons 10 bästa jullåtar alla kategorier. Det finns många jullåtar att välja på och det är ett tufft arbete att hitta det 10 som för mig kvalificerar sig på en lista. Det måste finnas en balans mellan svenska och utländska låtar samt gamla och nya. Måste kanske inte är rätt ord men någonstans tycker jag ändå att alla skall få ”sin” låt med, vilket kan vara lite svårt nu när det bara är frågan om 10 låtar.

Vi börjar bakifrån med nummer 10:

10. White Christmas – Bing Crosby
En riktig klassiker i den anglo-saxiska värden. Världens mest sålda låt enligt wikipedia. När någon säger Bing Crosby kommer väldigt många, även i yngre generationer, att koppla ihop honom med låten ”White Christmas”.

9. Tänd ett ljus – Triad
En svensk klassiker som är skriven av Niklas Strömstedt och Lasse Lindbom 1987. I gruppen Triad ingår också gitarristen Janne Bark. Låten är inspirerad av ”Caravan of love” och därför är låten en a capella-låt. Men Triad var en one hit wonder. Se låtens video här!

8. When You Wish Upon A Star – Cliff Edwards and Disney Studio Chours
Klockan 15.00 varje julafton sitter vi klistrade framför Kalle Anka. En timmes  tecknad film som alltid avslutas med Benjamin Syrsa och ”When you wish upon a star”, eller ”Ser du stjärnan i det blå” som den heter på svenska. En riktig klassiker med inledning av Bengt Feldreich i de inledande stroferna.

7. Do they know it’s christmas – Band Aid
Bob Geldof (Bom Town Rats) och Midge Ure (Ultravox) skrev låten inför julen 1984 för att hjälpa de svältande i Etiopien.  De fick med sig den engelska popeliten och den drog in många sköna miljoner till behövande i Afrika. Det är alltid roligare att ge än att få.

6. O, helga natt – Jussi Björling
O, helga natt är ursprungligen en fransk kristen julsång. I original heter den Le Cantique de Noël” komponerad 1847. Sången brukade kallas Adams julsång efter upphovsmannen till musiken Adolphe Adam. Texten skrevs av Placide Cappeau de Roquemaure.

5. Last Christmas – Wham
Ännu en engelsk låt. Även den gjord inför julen 1984. Den här gången av popgruppen Wham med George Michael som kompositör.

4. Juligen – Just D
En av de första julsångerna i rapstil. 1994 släppte Just D låten som var en parodi på alla jullåtar. Den är den näst mest spelade jullåten under 2000-talet enligt Stim. Den mest spelade hittar du på plats nummer två nedan.

3. Stilla natt – Carola
Stilla natt är ursprungligen en tysk julpsalm från 1818 av Franz Gruber. Psalmen spelade en historisk roll i den gripande berättelsen om ett märkligt vapenstillestånd 24 december 1914: Under första världskrigets första julafton, på västfronten i Flandern i Belgien, hölls en omfattande, inofficiell och spontan vapenvila mellan å ena sidan brittiska och franska trupper och å andra sidan tyska trupper. Läs mer om händelsen på svd.se.

2. Mer Jul – Adolfsson och Falk
Den mest spelade jullåten enligt Stim. Skriven av gruppen Adolfsson och Falk 1982. Gruppen är också känd för sina hit ”Stockholmsserenad” och ”Blinkar blå

1. All I want for christmas is you – Mariah Carey
Gjord 1994 och med ett budskap att julklappar spelar inte någon roll om du inte får dela julen med dom du tycker om. Den påminner om att vi mår bäst när vi har våra nära ock kära omkring oss. Det är värt mer än alla presenter i världen. Den har också förkommit i filmen Love Actually. En film som alla bör se minst en gång varje jul!

Spela  Business by web’s jullåtar 10 i topp på Spotify

Tyvärr kom inte klassiker som ”Jag såg mamma kyssa tomten”, Det är inte snön som faller eller Dean Martins ”Rudolph, The Red-Nosed Reindeer” med. Vad tycker ni? Är listan komplett eller behövs det någon justering?

Här kan du läsa Stims lista på de mest spelade engelska och svenska jullåtarna!

God jul önskar vi på Business by web!« Tillbaka

23 december 2011 |

0 Kommentar

   Inga kommentarer än... Bli den första!

Tyck till! :)

« Tillbaka