business

Framtidens kommunikatörer är regissörer

Sofia Håkansson

Först kom informatören. Den var en förlängd arm mellan organisationens ledning och världen runtomkring. En pajas som sällan togs på allvar eftersom han eller hon ”bara sprang ledningens ärenden” med en mycket besk ton. Utvecklingen i samhället gick vidare och informatören blev kommunikatör med rätt att kommunicera. Ingen mer ensidig monolog, utan fokus på dialog i en tid när alla ska vara sociala på webben, följa branschens alla svängar och göra allt svårt begripligt. Frågan är: vart är vi på väg med yrkesrollen?

Detta och mycket annat handlade gårdagens seminarium och ”trendspaningar” om för Informatörsnätverket i Värmland. Ska ärligt säga att de tre föreläsarna målade upp en vacker bild om oss kommunikatörer i framtiden. Vi ska tydligen bli nästa Ingmar Bergman, helst med cowboyhatt och spela i ett jazzband för att riktigt förstå och kunna hantera morgondagens utmaningar i vår yrkesroll. Det låter ju som om det kommer hända. Eller inte…

Det som var intressant är väl ändå att fler företag börjar inse vikten av ha en kommunikatör med på ledningsnivå, någon som vet hur budskap ska regisseras och vad de kan få för effekt. Tänk banker som köper lyxlägenheter till sin vd. Först försvarar ledningen sig under en hel vecka om att det var rätt beslut att införskaffa lägenheten, men sen går vd ut och ber om ursäkt och erkänner att det var ett felaktigt beslut.

Som kommunikatör gnisslar jag tänder när jag ser sånt här. Varför ser företag till att göra en pudel i efterhand när man kan ha en Ingmar Bergman som regisserar redan från början? Och det var ungefär vad föreläsarna menade också. Att kommunikatörer ska få möjlighet att regissera organisationens budskap, från ledningsnivå och nedåt. Här räknar vi då in ALLA som kommunicerar varumärket, inte bara organisationens egna medarbetare.

Kommunikatörens roll blir helt enkelt en kaospilot som är redo att rycka ut där det behövs.« Tillbaka

Etiketter:,

11 november 2011 |

10 Kommentarer

 1. Kommentar av Sara den 11 januari 2012 kl: 21:43
  Sara says:

  Hej!
  Mycket intressant inlägg!
  Skulle gärna vilja höra mer om hur du tror att yrket kommer se ut i framtiden.
  Det står ju hela tiden i tidningar att dem som utbildar sig till kommunikatörer inte har någon ljus framtid… Istället ska man satsa på att bli tandläkare eller liknande.
  Är det bara rent skitsnack eller ligger det någon sanning i det?

  Med vänlig hälsning
  / Sara

 2. Kommentar av Sofia Håkansson den 13 januari 2012 kl: 9:26
  Sofia Håkansson says:

  Tack, Sara!

  Jag tror personligen att kommunikatörer alltid kommer att finnas, men yrkesrollen förändras hela tiden ikapp med samhällets utveckling. Än idag finns flera organisationer som ännu inte ens insett vikten av en väl fungerande kommunikation både internt och externt, där en ekonomichef även ”kör lite marknadsföring” helt utan kompetens för detta. Så än finns nog massor med möjligheter för kommunikatörer. Det är inte för inte som det finns så otroligt många konsulter inom kommunikation, pr och marknadsföring…

  Orsaken till att man pratar om nattsvart framtid för oss kommunikatörer känns ibland som ett skrämselknep för att antalet som utbildar sig ska minska. Vad jag förstått är överflödet av utbildningar, studenter och arbetslösa kommunikatörer stort. Samhället hinner liksom inte med att ta emot stormen av ett sånt populärt yrke.

  Så låt dig inte skrämmas 🙂

 3. Kommentar av Kaiden den 23 augusti 2016 kl: 6:26
  Kaiden says:

  A perfect reply! Thanks for taking the trueblo.

 4. Kommentar av http://www.kfzversicherungkosten.tech/ den 03 november 2016 kl: 12:26
  http://www.kfzversicherungkosten.tech/ says:

  very valuable post, nice to be here important for that is a in the virtual world is so vital for the netter as a is the most popular services used by people in navigating a web site. of this background seems trying to join the world plunged into world of competition with excess – the excess he had. Appearance is very interesting with a simple design for

 5. Kommentar av http://www./ den 04 november 2016 kl: 1:32
  http://www./ says:

  There has to be something fundamentally wrong with a state that leav es behld smoking ruins, destroyes trees and builds ugly and monolithic settlement buildings. These people are certainly not in touch with the land they claim to love – they are not burtuing it, they are raping and scaring it.

 6. Kommentar av http://www./ den 28 februari 2017 kl: 19:10
  http://www./ says:

  à°µిà°°à°œాà°œి à°—ాà°°ూ, à°®ీà°°ు à°šà°•్à°•à°¨ి à°ªోà°šం పల్à°²ి à°šీà°°ె à°²ో à°…à°š్à°š à°¤ెà°²ుà°—ు ఆడపడుà°šుà°²ా à°°ావడం à°•ూà°¡ా à°—ుà°°్à°¤ుంà°¦ంà°¡ీ! à°®ీà°°ు తప్పక à°°ంà°¡ి, బజ్à°œీà°²ు à°Žంతసేపట్à°²ో వస్à°¤ాà°¯ి à°²ెంà°¡ి!

 7. Kommentar av universal studios ticket discounts orlando den 22 mars 2017 kl: 10:38
  universal studios ticket discounts orlando says:

  Thanks for reading and commenting, Megan. As you can tell, I’m in one of those out of the groove and flopping around kind of times. Trying to work my way back slowly but surely.Kevin

 8. Kommentar av new orleans quotes den 18 april 2017 kl: 17:02
  new orleans quotes says:

  A few things: 1. I like your eggs and bacon face!2. Avocado pie does not look good but I am intrigued. (Was it good? and is it sweet or savory?)3. I can’t believe you ate cuy. But I bet it was tasty.Looking forward to hearing more about what you’re eating now, halfway around the world

 9. Kommentar av pokemon go hack for android chinese bunny den 24 april 2017 kl: 20:05
  pokemon go hack for android chinese bunny says:

  UGH! When I was in law school we had the option of writing a thesis or taking a super-intense, 10 credit course. I took the course because I knew that I would procrastinate far too long.

 10. Kommentar av immobilienkreditrechner den 08 juni 2017 kl: 9:36
  immobilienkreditrechner says:

  Poi il primo che passa col tankerone sopra il Maniero Digitale scarica le banconote!Tranquilli arriveranno tutte sul giardino di Paolo perchè, è arcinoto, noi voliamo a bassissima quota ;)PS Astenersi pertanto da donazioni in moneta metallica -.-

Tyck till! :)

« Tillbaka