business

Sociala medier och PR, var går gränsen?

Anders Tufvesson

PR ör en förkortning efter engelskans ”Public Relations”. Wikipedia skriver följande om PR:

Public relations (ungefär ”omvärldsrelationer”) är ett engelskt uttryck och lånord som uttalas på engelska av svenskspråkiga. Behovet av att försvenska begreppet har medfört att förkortningen PR – uttalas ”pe-ärr” – är vanlig i svenskan. Public relations är främjande åtgärder som syftar till att skapa gott renommé (goodwill) för en person eller en organisation”

Självklart är begreppet väldigt brett och det finns flera olika yrkesroller inom PR. Men det jag skulle vilja ta upp in den här bloggposten är hur PR eller icke-PR påverkar de så kallade sociala medierna. För 15-20 år sedan var PR något företag, organisation och för all del personer använde sig av för att sprida ett budskap via traditionella medier. Naturligtvis gick det att skriva insändare men det bästa var att få en journalist att skriva.

Idag sprids positiva och negativa budskap blixtsnabbt via de sociala medierna, exempelvis Bloggar, Facebook, Twitter och Youtube. Ett företag kan fortfarande kontrollera sitt budskap om de är med i debatten och är lyhörda. Gamla regler för hur de skall reagera och agera kan vara förlegade. Ett exempel är jakten på Nadia Plesner, en dansk konstnär som verkar i Nederländerna som har blivit stämd av Louis Vuitton. Historien är lång och snårig och det finns massor av bloggar som har olika infallsvinklar på vad som är rätt och vad som är fel i historien. DN har skrivit de här tre artiklarna om Naida och Louis Vuitton:

http://www.dn.se/ekonomi/malade-en-vaska–ska-bota-1820000
http://www.dn.se/ekonomi/skyldig-2760000–nu-moter-hon-louis-vuitton-i-ratten
http://www.dn.se/ekonomi/louis-vuitton-berett-att-backa

Kort sagt så är det hela frågan om varumärkesskydd. Men hela historien har blivit stor i blogg och twittersfären i Sverige och varumärket Louis Vuitton har fått några smällar. Kanske inte direkt från deras målgrupper men någon väska mindre säljer de säkert. Vad jag tycker Louis Vuitton skulle gjort annorlunda är att när de backade från sin stämning skulle de utnyttja det via PR och säga att de stödjer tavlan och Nadia Plesner i hennes kamp för barnen i Darfur. Det hade inte kostat så mycket och hade gett många positiva tweets och bloggposter. I stället väljer de att återta sin stämning som nu är uppe i 370 000 euro enligt DN. Här blir gränsen mellan PR och sociala medier hårfin. Det skulle bli PR via sociala medier som är en självklar de i ett företags PR-arbete. Här hade Louis Vuitton en möjlighet att vända opinionen men misslyckades. Jag följer med spänning vad som händer härnäst. To be continued…« Tillbaka

Etiketter:,

03 maj 2011 |

0 Kommentar

   Inga kommentarer än... Bli den första!

Tyck till! :)

« Tillbaka