business

Cookies kräver samtycke. Ny lag från 1 juli 2011!

Anders Tufvesson

I Sverige är cookien eller kakan debatterad. Vi har sedan flera år en lag (lagen om elektronisk kommunikation) som säger att en webbplats måste deklarera vilka cookies som den använder. Ett exempel på en sådan en sådan text hittar vi på pts.se (Post och telestyrelsen). Aftonbladet har en väldigt kort text. Läs den här. Den talar egentligen inte om någonting. Tror mig veta ganska säkert att det finns mängder av cookies i deras bannersystem, men det redovisar de inte i klartext.

Nu har riksdagen antagit en ny lag. Enligt IDG.se kan lagen tolkas på två olika sätt. Antingen gäller inställningen i webbläsaren att besökaren tillåter cookies eller så måste varje cookie godkännas. Om det blir sista alternativet kommer svenska folket bli galna. På större annonstunga webbplatser kommer det bli massor av klick för att godkänna varje lite cookie som sätts. Nej, låt oss istället verkligen använda ”Lagen om elektronisk kommunikation” och göra bra om cookie-sidor så vi besökare vet. Försökte exempelvis hitta Blockets sida om cookies och hittade den inte.

Tiden får utvisa vad som kommer att hända. Jag ryser lite vid tanken om det värsta kommer inträffa.« Tillbaka

19 maj 2011 |

2 Kommentarer