business

Fantasi och kreativitet i skolan?

Anders Tufvesson

Igår kom min dotter hem från skolan med betyg på en uppgift i textilslöjden. Jag har tidigare sett resultatet till uppgiften vilket var en svart kläning som jag tror att hon faktiskt kommer använda. Det är tydligt att mina gener inte förstörde sykunskapen tänkte jag och funderade lite på mina lovikavantar och andra tragiska produkter från min syslöjdtid (det hette inte textilslöjd då). Min dotters kläning bröt Tufvessonmönstret genom att vara fin och användbar.

Igår kom dommen. Betyget blev G. Läraren berömde produkten men gav bara G för att min dotter inte följt ett mönster. Nej, det hade hon inte. Hon hade mätt sin kropp och gjort ett eget mönster efter en egen uttänkt design. Det belönas i dagens skola med G för du måste göra som alla andra och följa ett mönster.

Min frågor till vår utbildningsminister och ansvariga för den svenska skolan är: Hur tar vi hand om fantasi och kreativitet i den svenska skolan? Hur får vi fram nya uppfinnare/kreatörer som Lars Magnus Ericsson, Gustaf Dahlén, Jonny Johansson eller Eva Ekeblad De la Gardie? Inte är det genom att följa mönster, eller vad tror du?« Tillbaka

Etiketter:,

31 mars 2011 |

3 Kommentarer

 1. Kommentar av Torbjörn Lööv den 31 mars 2011 kl: 7:53
  Torbjörn Lööv says:

  Visst är det skit av läraren. Men jag tror inte några av de du nämner heller fick uppmuntran till fantasi i skolan. Däremot det du gör för din dotter här. Du står upp och talar om för henne och hela världen att du tycker det hon gör. Det kommer påverka henne. Så fortsätt med det. Uppmuntra hennes kreativitet och stöd henne då världen går emot henne.

 2. Kommentar av Claes den 31 mars 2011 kl: 8:21
  Claes says:

  Fantastiskt.

  Jag slåss på samma sätt inom vuxenutbildningen, se t ex http://skolnormal.se

  X

 3. Kommentar av Priest den 20 maj 2016 kl: 1:43
  Priest says:

  Slam dunkin like Shaquille O’Neal, if he wrote inmvifatroe articles.

Tyck till! :)

« Tillbaka