business

När kineserna börjar ifrågasätta ligger vi risigt till!

Anders Tufvesson

1 300 000 000 stycken kineser ligger i startgroparna att ta våra jobb. Jag vet att de antagligen är ca 20-30 miljoner fler men låt oss säga ca 1,3 miljarder kineser. Fast egentligen är det ”bara” ½ miljard av dem som har det bra ekonomiskt som kan utmana oss. Fast det är ungefär lika många ekonomiskt välbärgade kineser som antalet invånare i EU. Många personer är ute och föreläser om hotet från öst i form av Indien och Kina. Men än så länge finns det en sak som gör att vi klarar oss. Kineserna har inte börjat ifrågasätta. Jag höll för några veckor sedan två föreläsningar i webbstrategi på Karlstads Universitet. Det var 20 stycken kineser och 10 stycken svenska som gick kursen ”Business by web”. Vilket sammanträffande.

Kineserna lyssnade och antecknade men ställde inte några frågor i klassrummet. De svenska studenterna ifrågasatte och försökte utmana mig i det som jag pratade om. Kineserna kom fram på raster och frågade en och en, men det var för att få ett förtydligande. Inte en sekund ifrågasatte de något jag sagt utan det var en sanning för dem. En svensk student lär sig ifrågasätta och tänka annorlunda. En kinesisk lär sig det som läraren säger (kopiera). Så länge det håller i sig kommer Sverige kunna utmana ett land som Kina med sina enorma kunskapsresurser i form av invånare med hög utbildning. Ett land där svenska språket inte ens hade räknats som ett minoritetsspråk. För att räknas som ett minoritetsspråk i Kina måste minst 10 miljoner människor prata språket.
Till svenska studenter vill jag bara säga en sak: Fortsätt ifrågasätt och använd er fantasi. På så vis kan vi utveckla Sverige och nå nya framgångar.« Tillbaka

Etiketter:

20 december 2010 |

1 kommentar