business

Recension av ”The Social Network” – Facebookfilmen

Anders Tufvesson

”The Social Network” är filmen om hur Facebook kom till. Eller rättare sagt är det filmen om personerna som grundade Facebook och hur det gick till. Vi får följa Facebooks grundare och hur Facebook blev Facebook. Men under filmen började jag fundera på om det är den rätta historien eller en Hollywood-variant av den. Det får vi inte reda på och med Mark Zuckerberg och Eduardo Saverin har i intervjuer sagt att det inte är hela historien. Med andra ord får vi biobesökare ta filmen med en nypa salt och själva fundera på vad som är rätt och vad som är fel.

Mark Zuckerberg har kritiserat filmen och sagt att det enda som egentligen stämmer är kläderna. De kläder som Marks rollfigur har är faktiskt kläder han själv har eller har haft. Men det är det enda som stämmer med verkligheten enligt Zuckerberg. Hans första partner Eduardo Saverin har däremot uttalat sig och han ställer sig över filmen och pratar i stället om entreprenörskap. Det kanske ger viss vägledning om vem av dem som tycker att filmen ger en korrekt bedömning. Mark Zuckerberg framställs som socialt otillräcklig men tekniskt briljant. Något som kanske är en förklaring till varför han inte tycker filmen förmedlar sanningen. Vem vill egentligen bli beskriven så?

Filmen är smart i hopbyggd med det rättsliga spelet mellan de olika inblandade personerna och tillbakablickar på hur allt började. Som åskådare vet vi inte vad som är sant i de olika konflikterna som finns. Men historien är väl skriven av Aron Sorkin och det märks, för mycket av dialogen är lika rapp och välskriven som serien Vita huset.

Jag ger filmen högsta betyg och rekommenderar den verkligen till alla! Här är den officiella trailer:

Jag passade också på att googla lite om filmen och fick fram den här bilden:

Nya funktioner på Google ger vilka ”teatrar” (nåja) som filmen går på. Bra jobbat Google!« Tillbaka

Etiketter:

26 oktober 2010 |

4 Kommentarer