business

Förbjud Facebook på arbetstid!

Anders Tufvesson

Det finns många skäl till varför en arbetsgivare vill förbjuda Facebook på arbetstid. Enligt Nucleus Research sänker det produktiviteten med 1,5%, enligt Ohio State University får de som ”är fast” med Facebook lägre betyg och IT-avdelningar pekar på att skadlig kod kan spridas. Enligt en rapport från CNET är fördelningen av företag i USA som förbjuder eller tillåter sociala medier så här:

 • 54% blockerar sociala medier
 • 19% tillåter det för affärsändamål
 • 16% tillåter begränsad personlig användning
 • 11% har släppt det helt fritt.

Jag undrar hur mellangruppen, dvs. de två som tillåter bara för affärsändamål och begränsad personlig användning kontrollerar detta? Nästa fråga är hur de 54% som inte tillåter sociala medier löser problemet med att de anställda kan använda Facebook och Twitter från mobiltelefonen?

Problemet som en organisation vill komma åt när de spärrar exempelvis Facebook är att få de personer som missbrukar ett förtroende att jobba istället för att sitta på Facebook. Vid varje teknik eller kommunikationsförändring genom tiderna har det funnits samma problem.

Jag tänker då på:

 • Telefonen
 • Datorer
 • Email
 • Webben
 • Spel i datorn
 • Mobiltelefoner
 • Arbeta hemma

Privatsamtal med personalen är strängt förbjuden! Använder du Blocket på arbetstid? Har det hänt att du spelat något av de medföljande spelen i din dator? Listan är hur lång som helst på saker som en person kan missbruka för att inte jobba och då har jag inte ens tagit med hämta kaffe/vatten, röka eller prata skit med kollegor. I grunden är det säkert så att en person som sköter sitt jobb kan ta någon minut att kolla sitt twitterflöde eller koppla av i 5 minuter genom att spela MS Röj medan en person som missköter sina arbetsuppgifter kan tillbringa hur lång tid som helst på listan ovan. Det är inte frågan om vilka möjligheter som finns utan hur personens inställning till sitt jobb är. Det är med andra ord inte frågan om möjligheter utan arbetsmiljö i stort.

En annan infallsvinkel är att studier som säger att sociala medier minskar produktiviteten säger att tid som spenderas där är helt bortkastad. Faktum är att vi människor inte är skapade till att konstant utföra en uppgift utan vi behöver mikropauser. Någon minut med Twitter eller Facebook ger oss nu energi, kan vi dessutom få hjälp den vägen att lösa våra arbetsuppgifter har de sociala medierna också gjort att vi blivit mer effektiva. Universitetet i Melbourne har studerat WILB, Workplace Internet Leisure Browsing, och kommit fram till att man faktiskt kan bli mer produktiv vid begränsad användning av WILB.

Att förbjuda åtkomst via företagets nätverk till Facebook och Twitter ger också liten verkan då många idag når dem via sin mobiltelefon. Har du en iPhone eller Android-telefon (eller en mossig Nokia) så kan du ladda hem din Facebook-app och köra på som inget har hänt. Via Twitter har jag fått hjälp av kända och okända personer som gladligen hjälper till om jag frågar. Ofta sker det via min telefon.

En annan synvinkel är olika myndigheter som lyder under offentlighetsprincipen. Här kan journalister begära ut listor på webbtrafik. Utifrån ett personligt perspektiv kanske det känns bättre att det inte står att den anställde har varit på Facebook, fast egentligen borde det inte spela någon roll då det antagligen inte kommer framkomma om tiden som spenderade där var jobb eller fritid.

Sedan har det också blivit en fråga om när vi arbetar? Vi som har kontorsjobb har med oss kontoret i fickan. Jag svarar för det mest kunder som skickar ett e-postbrev till mig utanför den magiska tiden 8-17 och då och då använder jag Facebook privat på arbetstiden, men jag löser mina arbetsuppgifter på och utanför det som normalt kallas arbetstid. För mig fungerar det men för andra kan det bli jobbigt att ”aldrig vara ledig”.

För mig bottnar att i det som kallas arbetsgivarmärke. En organisation som är öppen för nya idéer och använder dem på ett förnuftigt sätt attraherar duktiga människor! Har en organisation problem med produktivitet bland vissa individer är det hjälp och stöd till dessa som ger effekt inte ett förbud.

Eller?

Källor:
http://www.computerworld.com/s/article/9131507/Study_Facebook_users_get_lower_grades_in_college
http://www.computerworld.com/s/article/9135795/Study_Facebook_use_cuts_productivity_at_work
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/162478/twitter_facebook_can_improve_work_productivity.html
http://www.briansolis.com/2010/03/twitter-and-facebook-the-new-tools-of-productivity-or-distraction/
http://www.readwriteweb.com/archives/facebook_at_work_helpful_or_a_hazard.php

http://uninews.unimelb.edu.au/news/5750/« Tillbaka

Etiketter:,

12 oktober 2010 |

1 kommentar