business

Allting utvecklas snabbt men inte Fredrik Häréns föreläsningar

Anders Tufvesson

Jag vill först poängtera att detta är mina högst privata funderingar och inte min arbetsgivares.

I fredags var jag på en föreläsning av Fredrik Härén i Aula Magna på Karlstads universitet. Jag är en stor fan av Fredrik sedan jag såg honom på YouTube för tre år sedan (se länkar i slutet av bloggposten). Han föreläser om kreativitet och hotet från utvecklingsländerna. Hans tes är att unga i den så kallade tredje världen har tillgång till samma kunskap och information som vi har, men de är betydligt mer motiverade att lära sig och utvecklas än vad vi är. I sin föreläsning målar Fredrik först upp en bild av oss svenskar som väldigt självgoda och att vi undervärderar världens folkrikaste länder, Indien och Kina.

Genom hela föreläsningen poängterar han att han skall ge oss ett svar på hur vi skall göra för att vända detta. Men tyvärr känner jag att det inte kommer. När det dessutom är i stort sett samma föreläsning som den han gav för tre år sedan blir jag väldigt besviken. Fredrik poängterar att allting går i ett rasande tempo men själv håller han fast vid samma föreläsning. På något vis hade jag hoppats på att han hade utvecklat den och kanske inte bara ger oss i publiken exempel på att vi i västvärlden tappar utan också talar om hur vi kan vända på skutan. Jag vet att Fredrik tar sanslöst mycket betalt och att han då borde uppdatera sig lite mer. Det är inte ok att köra med gammal skåpmat. I den branschen jag jobbar så är det som hände för tre år sedan nästan antikt och som Fredrik säger, alla branscher utvecklas med blixtens hastighet. Då kanske även kreativitetsbranchen gör det? Det är alltså dags för Fredrik Härén att prata kreativitet 2.0.

Sedan jag såg Fredrik via YouTube har jag funderat mycket på begreppet kreativitet och hur man kan utveckla den. Jag hade hoppats att Fredrik skulle ge några exempel på detta men tyvärr kom vi inte så långt. Vi har ett problem idag i Sverige och det är att företag och organisationer i Sverige säger att de borde bli mer kreativa men gör inte något åt det. Jag tycker att vi borde prata mer om fantasi, dvs. den delen av kreativiteten som skapar idéer. Det vill säga hur vi hittar på nya saker som driver Sverige framåt. På det företag som jag arbetar har vi tagit hjälp av en docent på Karlstads Universitet och har vid några tillfällen haft honom hos oss. Han heter Per Kristensson och han tar vid där Fredrik inte når ända fram genom att ge oss verktyg och övningar hur vi skall jobba med vår fantasi och vår kreativitet.

Som summering kan jag verkligen rekommendera att du tittar på Fredrik Härén på Youtube. Han är rolig och har massor av intressant att berätta och som han själv säger, kunskap är i många fall gratis och just nu räcker det med att se det som han gör på YouTube. Hyr inte in honom för dyra pengar, betala inte hundratalskronor för att se honom live. Kanske kommer han att göra föreläsningar som ger mer verktyg för hur vi blir mer kreativa och hur vi använder vår fantasi framöver. Jag hoppas det för jag vill verkligen se honom när han har tagit sin föreläsning till nästa steg. Men i ärlighetens namn har inte mycket hänt på tre år vilket jag tycker är trist, för han är duktig och har massor att säga.

Se Fredrik Härén på YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=C0jDJ-wsMYI
http://www.youtube.com/watch?v=ohHNONAbheE« Tillbaka

Etiketter:,

25 oktober 2010 |

3 Kommentarer

 1. Kommentar av marcus bohmelin den 26 oktober 2010 kl: 21:48
  marcus bohmelin says:

  Intressant.
  Har länge funderat vad som hänt efter den föreläsningen för tre år sedan med Fredrik, har hört lite om deras (han och hans bror Teo) kreativitetsbok men inte mycket annat.

  Gick för några år sedan på Karlstads universitet och hade Per Kristensson på några föreläsningar. Kul att höra att han fortfarande är igång och fortfarande är intressant som då.

  Kan tipsa om denna klipp om kreativitet om du inte sett den: http://kommunikationskanalen.com/2010/10/14/kreativitetens-karna/

  Med vänlig hälsning
  Marcus Bohmelin

 2. Kommentar av Anders T den 27 oktober 2010 kl: 7:13
  Anders T says:

  Jag skall absolut se klippet. Du får till och med ha kvar länken till din blogg fast det är ett Youtube-klipp som du kunde länka till direkt. 🙂

  Fredrik har skrivit 7 böcker nu och föreläser över hela världen. Det var det han pratade om de första 30 minuterna av föreläsningen. Vi betalar alltså för hans reklam.

  Sedan kan jag rekommendera detta klipp:
  http://svtplay.se/v/2192672/dokument_inifran/den_stora_utmaningen?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2192672/sb,p103467,1,f,-1

 3. Kommentar av Henrik Smedberg den 27 oktober 2010 kl: 12:36
  Henrik Smedberg says:

  Jag var också där och det var första gången jag lyssnade på honom över huvud taget. Ärligt talat så tog det nästan 50 min innan han kom till saken och därefter så konkretiserade han väldigt dåligt. Visst är det bra att jobba med metaforer men det bör ju baseras på en stor bas med innehåll. Jag tycker att hans budskap är bra men jag tyckte att på det hela kändes tunnt + att han överskattade sig själv vilket aldrig är speciellt klädsamt. Sorry säger jag!

Tyck till! :)

« Tillbaka