business

Historien upprepar sig?

Anders Tufvesson

Apple är större än Microsoft i börsvärde nu för första gången -otroligt häftigt får man ju säga. Steve Jobs och Co skördar enorma framgångar just nu och Ihpone, Ipads, Macar säljer såpass att de inte hinner med och producera.

Men om vi backar klockan till mitten av 80-talet då  Apple lanserade första Macintosh så ser jag en del likheter med dagens marknadssituation. Macintoshen var ju revolutionerande i termer av användarvänlighet och lanserarade ju på allvar det grafiska gränssnittet. Apple skördade stora framgångar här och var hur heta som helst. Dock så lät de ingen annan göra datorer med deras operativsystem och tillät alltså inga kloner. Sen kom ju IBM och Microsoft som lånade lite inspiration så att säga och resten är ju historia.

 Känns inte detta igen idag med Iphone  där Apple stått för innovation såväl tekniskt som affärsmässigt men där Google lanserar Android som är öppen för vilken tillverkare som helst att använda. Senast igår så läste jag i SvD att Android hade nu runt 30% marknadsandel i USA ( alla tillverkare inräknat ) och Apple runt 20%.  Öppenhet lönar sig och dessutom är Android byggt på Linux.

Mobila lösningar kommer att bli allt viktigare och jag tror vi bara sett början på den mobila revolutionen så det är en ganska farlig väg Apple går på och som kräver att man alltid ligger ordentligt före konkurrerenterna för att kunna motivera ett köp. Jag är på intet sätt fientligt till Apple – har själv Iphone, Mac Book Pro och en Ipad men jag ser ju farorna i stängda system.

Apple må vara hett nu men jag undrar inte om historien upprepar sig!« Tillbaka

10 augusti 2010 |

0 Kommentar

   Inga kommentarer än... Bli den första!

Tyck till! :)

« Tillbaka