business

SMS (Så fel det kan bli)

Mattias Norell

Jag fick ett sms för några dagar sedan. Utan att avslöja innehållet kan jag säga att personen som skickade det hade hittat ett ”ligg” till någon annan, det vill säga mottagaren. Eftersom ”ligget” i fråga var en kille och sms:et kom från ett okänt nummer, antog jag att det skickats fel. Några sms senare stod det klart att så var fallet.

Jag tyckte det hela var hysteriskt kul och tog en skärmdump av konversationen. Efter att ha raderat alla namn och nummer som visade vem det kom ifrån, la jag sedan upp den på Facebook som ett avskräckande exempel på vad man inte ska göra. Några av mina vänner gillade bilden, andra lämnade putslustiga kommentarer samt ett och annat rått skratt. Småfnittrig lämnade jag det bakom mig. Tills jag fick ett samtal.

Även om jag tagit bort allt som kunde koppla avsändaren till sms:et var denne vansinnig och krävde att jag omedelbart skulle ta bort bilden. Då jag satt i en bil mitt på Orust, långt ifrån en dator, var det lite svårt. Det gav mig dock lite tid att fundera på vad som gäller ur en juridiskt synvinkel. Är det okej att publicera vad som helst så länge ingen pekas ut? Är jag tvingad att ta bort något enbart för att någon inte gillar det? Vad faller under yttrande- och publiceringsfrihet? Även om jag jobbar med webb och tycker mig ha ett hum om den juridiska biten var jag osäker.

För att prata lite juridik, ber Facebook alla användare genom sitt användaravtal att respektera lagar och andra personers rättigheter. Nedan är ett utdrag ur avtalet:

5. Skydda andras rättigheter.
Vi respekterar andras rättigheter och förväntar oss att du gör det samma.
1. Du får inte publicera innehåll eller vidta åtgärder på Facebook som kränker någon annans rättigheter eller på annat sätt bryter mot lagen.

Om man ska tolka Facebooks regler ordagrant var bilden inget att hetsa upp sig över. Ingen kunde lista ut vem som skickat det och jag gjorde där igenom inget fel juridiskt sett. Men moraliskt då? Rent moraliskt tycker jag man ska lyssna på andra. Redan som barn får vi lära oss att göra mot andra som vi vill att de ska göra mot oss. Även om jag inte tycker något är en stor sak kan det vara så för någon annan, oavsett vad lagar och regler säger. Jag förstår att många kan tycka det är svårt att veta hur och vad man ska eller inte ska göra. På grund av det kan det vara skönt att ha en kunnig samarbetspartner eller leverantör att vända sig till. Denne kan då förklara vad som gäller eller berätta vart man kan vända sig. På så sätt kan du med ett kort samtal eller mail reda ut frågetecken eftersom det sista vi vill är att uppröra någon i onödan.

Ni som är vän med mig på Facebook kan se att jag tagit bort bilden. Även om jag och många med mig tyckte att konversationen var otroligt rolig var det en person som inte såg humorn i det hela, och det är oftast det vi får rätta oss efter. Oavsett hur kul det är.« Tillbaka

Etiketter:, ,

31 maj 2010 |

0 Kommentar

   Inga kommentarer än... Bli den första!

Tyck till! :)

« Tillbaka