business

Nya ICA.se

Anders Tufvesson

Någon gång i början av den här veckan så lanserade ICA sin nya webbplats på www.ica.se. Responsen har väl varit någorlunda kritisk bland de som uppmärksammat det och jag tänkte helt enkelt försöka komma med lite konstruktiv kritik och peka på några förbättringsåtgärder.

Givetvis ska det tilläggas att jag inte varit med i processen och inte har den insikt kring ICA:s grafisk profil och heller inte andra beslut och tekniska förutsättningar som finns i projektet, men jag ger mig på det visuella och ska försöka ge min syn på vart det brister i fallet av startsida på ica.se

I det stora hela är det en rörig förstasidan som användaren möts av. En stark röd färg i bakgrunden som jag upplever stör mig. Röd har alldeles för stark karaktär. Det finns inte direkt någon kontrast i form eller typografi som gör att jag guidas genom startsidan. Det är helt upp till mig vad som är viktigt, jag får själv ta beslutet. Och inget ser intressant ut.

Man har valt att lägga en relativt stor ”receptsnurra” i topp på sidan. En bra idé men den är utformad något taffligt, alldeles för många bilder syns i snurran och det ger ett rörigt intryck. Texten som hör till receptet, och framförallt pilarna för att navigera genom snurran, är otydliga. Samhörigheten och tydligheten saknas är min åsikt.

På startsidan finns också ett antal ytor – eller puffar – som alla har samma form, samma typografi och lika stora tumnaglar. Jag önskar större tumnaglar generellt men också extra stora på ett urval av puffarna. Jag önskar variation i typografin och jag önskar variation i storlekarna på de olika puffarna. Kan vi göra några puffar som är lite viktigare än några andra och navigerar mig visuellt genom starten? Är tumnaglarna relevanta när de är så små? Plockar vi bort några och kan på så sätt undvika ett gytter?

Rent övergripande saknar jag formen som finns på de nya produkterna, de egna varorna från ICA. Det finns spår här och där, men de nya illustrationerna skulle kunna användas smartare och mer inspirerande. Och färg! Mer färg och färre hårda skuggor önskas.

Avslutningsvis. Valet av Tahoma och typografin gör att jag får känslan av ett alldeles för högt tempo i texter. Lugna ned, skapa intressant typografi och bättre tumnaglar så har vi kommit en bit på vägen. Nästa steg kan vara att blanda in fler färger än röd, vit och grå?« Tillbaka

28 april 2010 |

1 kommentar