business

Tankar från fjället

Anders Tufvesson

Ibland inträffar situationer när man blir påmind om att ens barn blir äldre och äldre. Ett sådant tillfälle var idag när jag såg Hugo, 7 år, åka 20 km nästan helt själv (farbror Wilhelm gav honom lite draghjälp då och då). Ett annat tillfälle var när Hugo i förra veckan kom och berättade för mig att han ville ”ha Facebook”, anledningen till att han ville ”ha Facebook” var att han till sin förvåning upptäckt hans klasskompisar visste om att han hade varit på sjukhuset helgen innan. Han frågade mig hur de kunde veta detta. Jag förklarade att jag hade skrivit det på Facebook (checkade in med Gowalla) och att hans klasskompisars föräldrar hade läst det.

Jag vet inte om det finns någon särskild ålder som passar för att skaffa sig ett Facebook-konto. Att kunna läsa och skriva känns dock som en nödvändighet och i sådana fall uppfyller Hugo i stort sett kraven nu. Det skulle dessutom vara kul att se hur han skulle skriva sina statusuppdateringar, en 7-årings språk och stavning är ofta ganska kreativ.

Något som slog mig idag när jag var på fjället, var att Hugo kommer aldrig att kunna logga in på Facebook under samma förutsättningar som jag och mina kompisar en gång gjorde. När vi skapade våra konton loggade vi in i en gemenskap där vi tidigare inte hade  någon historik, vi började från scratch kort och gott. Vi kunde välja vilka vi ville vara kompisar med och därigenom välja lite hur vi blir uppfattade i gemenskapen. När Hugo loggar in, kan han givetvis på samma sätt som oss, välja vilka kompisar han vill ha, men han gör det från ett från början fastställ sammanhang. Ett sammanhang där han är son till mig och barnbarn till mina föräldrar, som alla redan finns på plats i Facebook.

Vilka konsekvenser får detta för de sociala medierna? Förmodligen kommer det ju även framöver ”poppa upp” nya gemenskaper som attraherar en viss användargrupp där både son, far och farfar inte är aktiva samtidigt, men samtidigt har Facebook fått ett sådant genomslag att det förmodligen kommer att växa in i nästa generation.

Detta ger andra spännande tankar. Hur blir det om 10 år om vi fortfarande kör Facebook? Då har vi helt plötsligt samlat på oss ganska mycket historik och utifrån de statusmeddelanden man skapat genom åren skulle man ju faktiskt kunna sätta ihop en intressant dagbok. Kanske skulle man börja slipa på en funktion som skulle kunna heta ”Facebook History” där man kan se vad man gjorde samma dag för 10 år sedan. Eller funktionen ”Facebook Diary” där du väljer ett startdatum och ett slutdatum och din Facebook-stream mellan dessa datum sätts ihop till en fin dagbok, inklusive dina kompisars kommentarer, som du får inbunden och hemskickad till dig.

Vem vet, det kanske blir något för dina barnbarn att läsa innan de loggar in på Facebook för första gången…« Tillbaka

05 april 2010 |

0 Kommentar

   Inga kommentarer än... Bli den första!

Tyck till! :)

« Tillbaka