business

”Cannibalization” på dina egna sökord?

Victoria Lindblom

Att köpa eller inte köpa sökord du redan ligger högt på – det är frågan
Det finns många skilda åsikter om huruvida man ska köpa eller inte köpa sponsrade länkar på de sökord som man redan ligger väldigt högt på i sökmotorerna.

En del kollegor i branschen säger att man absolut inte ska köpa sökorden, då det är onödigt att slänga ut pengar på klick som du ändå skulle få genom den obetalda (organiska) listningen.
Andra kollegor i branschen hävdar det motsatta. Att synas med både sponsrad länk och högt upp i den organiska listningen gör att sannolikheten för att få klicket ökar.
Samtidigt finns en studie gjord av två professorer på New York University – Leonard N. Stern School of Business, där man sett att trovärdigheten för en sponsrad länk kan öka då ett företag ligger högt även i den organiska listningen.

Jag själv har inte tagit parti för den ena eller andra åsikten – ännu. Och jag tror egentligen inte att det ena eller andra är det bästa utan det beror helt på vilken webbplats man har och hur starkt ens varumärke är redan. Alla webbplatser är unika!

Nu handlar det ju inte bara om att få klicket och trafiken utan på sista raden handlar det också om att besökaren ska utföra det du vill att de ska göra. T ex köpa något eller registrera sig till något. Bland många andra saker.

Kan man använda webbanalys för att undersöka ”Cannibalization”?
Svaret är ja. Det första du måste göra är att se till att spåra dina köpta sökord så att de mäts separat av ditt statistikverktyg. Annars går det inte att särskilja de betalda från de obetalda.
Det andra är att dina mål ska vara uppsatta så att det går att mäta uppnådda mål från de betalda respektive obetalda sökorden. Helst också i kronor och ören.

Starta ett experiment
Nu börjar det intressanta… Säg att du vill undersöka hur många ordrar som görs på det aktuella sökordet. Det är bra om du också tar ett sökord som ligger mycket högt upp i sökmotorn och som ett första experiment kan du testa med ditt företagsnamn.

Kör igång en kampanj som inte är påslagen hela tiden utan varierar en del både mellan olika veckodagar och helgdagar samt att du kör den under en längre period, t ex sex veckor.
När du sedan kört klart kampanjperioden och låtit det gå ett par veckor till är det dags att titta på resultatsiffrorna. Samla ihop alla ordrar som registrerats via obetalda sökordet per dag och samla också ihop alla ordrar som registrerats via betalda sökordet per dag. Stapla sedan dessa två värden på varandra i en och samma tabell med ordrar på y-axelns och tidsperioden på x-axeln.
Som ett lager ovanpå detta kan du sedan lägga till de dagar kampanjperioden varit igång, så du ser vilken nivå du haft i din dagsbudget.

Dags att summera
Sätt ut medelvärdet för de ordrar som kommit via obetalda sökordet under tidsperioden. Sätt också ut medelvärdet för de totala ordrarna (både betalda och obetalda). Sätt sedan ut medelvärdet för de ordrar som kommit från obetalda sökordet efter att kampanjen är slut. Detta blir din referenspunkt. Om medelvärdet för de ordrar som kommit från obetalda sökordet under kampanjperioden är lägre än medelvärdet efter att kampanjen avslutats har ”Cannibalization” uppstått under kampanjen. De ordrar som kom in via obetalda sökordet minskade till fördel för de betalda.

Bra eller dåligt med ”Cannibalization”?
Det beror skulle jag säga. Först och främst beroende på vad du får betala för sökordet under hela kampanjen. Och för det andra vilka pengar du förhoppningsvis tjänat extra på att ordrarna ökat med den betalda trafiken.
Detta finns det inga rätta svar på förrän du har testat för just din verksamhet och webbplats.« Tillbaka

Etiketter:, ,

26 april 2010 |

0 Kommentar

   Inga kommentarer än... Bli den första!

Tyck till! :)

« Tillbaka