business

Webben var roligare förr

Anders Tufvesson

Ibland kan jag sakna roterande postlådor, blinkande pilar och allt annat som hörde till 1990-talets julgransinspirerade formpråk för webb.

Jag kommer ihåg min genuina lycka när jag hittade ett stort GIF-arkiv (hittade det självklart via Altavista) där man i timmar kunde browsa bland olika kategorier av animationer för att till slut hitta den optimala pilen eller ikonen för sitt syfte. Jag kommer också ihåg att mitt val föll på en dansande apa. Denna lilla hårbeklädda varelse prydde startsidan på min första och enda webbproduktion. (I rent utbildningssyfte på Högskolan i Karlstad, 1998). På den givna frågan varför jag hade inkluderat en apa, i denna strikt framesbaserade, brungröna webbplats, så svarade jag rebelliskt: ”för att jag kände för det”. Om högskoleadjunkten köpte mitt argument eller inte låter jag vara osagt. Jag fick i alla fall godkänt på kursen. Troligen med minsta möjliga marginal.

Idag ser vi inte lägre så många dansande apor ute på webben. Däremot stilrent och luftigt formgivna webbplatser, som självklart sätter besökaren i fokus och som inte lämnar objektsplacering, tillgänglighet eller typografi åt slumpen. Det här är så klart rätt väg att gå. I alla fall om man ser sin webbplats som ett verktyg för besökaren snarare än en möjlighet att uttrycka sina egna grafiska preferenser. Men det fanns ändå något charmigt  med ”GIF-eran” – åren då frågan inte var ”ska vi välja EpiServer, Drupal eller TYP03”, utan snarare ”ska vi göra blinkande, roterande eller hoppande pilar”.

Ibland roar jag mig med att gå tillbaks i tiden genom ”Way Back Machine” och kika på gamla webbplatser: http://www.archive.org/web/web.php

Där kan du bland annat se hur tidigare versioner av ditt företags webbplats har sett ut. Ibland kan det faktiskt vara bra att veta var man har varit för att få en bild av vart man vill nå!« Tillbaka

Etiketter:

18 mars 2010 |

0 Kommentar

   Inga kommentarer än... Bli den första!

Tyck till! :)

« Tillbaka