business

Hört från förr #1

Anders Tufvesson

Jag har jobbat med datorer och IT länge. De sista 7 åren har det blivit mindre av datorer och nästan bara marknadsföring. Men tidigare, ja till och med innan webben kom 1990, hände det spännande saker. Saker som i perspektiv är ganska kul att se tillbaka på. Då och då kommer vi att lägga ut ”Hört från förr” i form av små anekdoter om livet inom IT, internet och internetmarknadsföring. Här kommer nummer 1:

1990 satt jag inhyrd som IT-ansvarig för Svensk Fastighetsförmedling. En av uppgifterna var att hålla support på det mäklarsystem som alla mäklare inom bolaget använde. Det var ett klassiskt textbaserat system utan fönster, möss och annat ”lull-lull”. En mäklare ringde in med ett problem och lösningen var att radera massor av backup-filer som fanns i en katalog på hårddisken. Problemet var att det låg väldigt viktiga filer i samma katalog. Att guida en mäklare genom den procedur det innebar att i MS-DOS radera vissa filer och inte andra var en balansgång som du gick fram på väldigt varsamt. Jag tog henne igenom den proceduren och avslutade med att ” så gör du en dir och ser vad som finns kvar”.

”Va då?” sa hon
”Jo, sa jag, du skriver in DIR och så skall vi se vilka filer som kommer fram”

 Det skulle dyka upp ganska många filer men svaret i telefon var:
”Det kommer inte fram någonting alls”.

Paniken spred sig i min kropp. Inga filer… Vi har raderat allt. Inte bra, inte bra alls! Jag tittade försiktigt på kartan och började fundera på hur lång resa jag var tvungen att göra. Lite lätt panikartat försökte jag ändå låta förtroendeingivande när jag sa:

”Ingenting… Men vad står det på skärmen?”
”Det står dir och så står markören och blinkar efter.”
”Du har inte tryckt Enter?”, försökte jag försiktigt.
”Nä, det sa du inte!”

Här lärde jag mig att du aldrig kan vara tydlig nog när det gäller datasupport.

Trevlig helg!« Tillbaka

19 mars 2010 |

2 Kommentarer