business

En funktion – en applikation

Anders Tufvesson

Framfarten för mobilapplikationer är enorm. Det är i och för sig inte så förvånande, vi är väl många som väntat på att detta skulle ske. Man kan nog säga att ända sedan WAP-tekniken blev tillgänglig för ca 10 år sedan, har IT-branschen väntat på ett genombrott för mobila lösningar och applikationer.

Tack vara lanseringen av telefoner med bra användargränssnitt med pekskärmar som verkligen fungerar har användarna nu tagit till sig de mobilaapplikationerna med storm.

Nu när genombrottet väl är här så börjar en trend visa sig. Många populära applikationer innehållen endast en eller ett fåtal funktioner.

Den mest sålda applikationen i svenska AppStore är just nu ”Lönekalkylatorn” som, precis som den låter, endast gör en sak – räknar ut lönekostnaden för en person.

Till skillnad från förr, när ett inköp av ett program var ett någorlunda stort beslut som föregicks av utvärdering av olika alternativ och provanvändning under 30 dagar, ser vi nu att konsumtionen sker med mycket kortare betänketid och i direkt samband med det upplevda behovet av en viss funktion.

Samtidigt skapas det applikationer i en aldrig sinande ström. Små, billiga applikationer som alla löser samma problem, fast på lite olika vis. Med lite olika angreppssätt och lite annan design konkurrerar programtillverkarna med varandra och den applikation som var populärast inom en genre en månad är förmodligen inte det nästa månad.

Detta kommer att leda till att informationen om hur många som installerat din applikation, inte säger något om hur många som verkligen använder den. För vem vet, du kanske redan är utbytt mot någon nyare variant.

För att få klarhet i detta bör därför din allra enklaste applikation innehålla minst två funktioner – en för användaren och en för dig. Funktionen för användaren bestämmer ju vad själva applikationen är för något.

Den andra funktionen däremot, är inget som användaren märker av. Den berättar för dig vem som använder din applikation, när och hur ofta!« Tillbaka

22 mars 2010 |

0 Kommentar

   Inga kommentarer än... Bli den första!

Tyck till! :)

« Tillbaka