business

Tankar kring Svenskarna och internet 2014

Anders Tufvesson

För ett år sedan skrev jag om Svenskarna och internet 2013. Nu har årets rapport kommit. Som vanligt är det spännande läsning. Men en siffra som jag tog upp föregående år är andelen svenskar som INTE använder internet. Här är tabellen:

Hur många använder inte internet i Sverige

Det är en minskning med 100 000 personer per år. Föregående år jämförde jag med hur många som avlidit under året och den siffran visar sig vara ca 90 000. Det är inte en helt orimlig gissning att många som inte använder internet är äldre generationen. Men det finns naturligtvis undantag där yngre människor inte använder internet. Eller i varje fall tror att dom inte gör det. Det är svårt att utläsa ur rapporten hur stort mörkertal det kan finnas. Dvs. de som inte känner till att de använder internet. 12% av de som anger att de inte använder internet har en smartphone men säger sig inte surfa via mobilen. Men frågan är om de använder en app som använder internet?

Det tråkiga i sammanhanget är att många som inte använder internet anger funktionshinder. Synproblem, motorikproblem, stroke mm gör det svårare att använda internet och troligen syftar de personerna på webben. Det är trist att vi inte har kommit längre med att funktionsanpassa våra webbplatser. Tyvärr blir det som jag ser det bara värre. I vår iver att göra responsiva mobilanpassade webbplatser har vi glömt att vi måste göra upplevelse bra på surfplattor och stora skärmar. Tyvärr ser jag fler och fler webbplatser som tar med ”trestrecks-menyn” till fullskärm vilket är väldigt märkligt.



« Tillbaka

Etiketter:

12 november 2014 |

1 kommentar