business

Därför är det viktigt att dölja sin Facebook-profil – Del 1

Anders Tufvesson

Jag är en stark förespråkare av sociala medier. Rätt använt är det ett trevligt och kraftfullt sätt att kommunicera. Men ibland blir jag lite rädd. Ett av tillfällena är när folk i allmänhet inte vet hur de skall stänga sin personliga profil i sociala medier. Ställ dig frågan: Hur mycket ser utomstående av din Facebook-profil? Frågan blir mer och mer relevant. I dagarna försvann en app från iTunes store som brutalt använde den publika informationen som fanns publikt i Facebook och Forsquare. Appen hette ”Girls Around Me”. Den visade via en karta vilka tjejer som hade checkat in i din närhet. Ett riktigt otäckt sätt att använda information från sociala nätverk där användarna (troligen) inte vet att deras personliga profiler är vidöppna. Vill du ha en rapport och tankar om appen innan du läser vidare här gå till Cult of Mac.

Vad tyckte du om appen? Läskigt tyckte jag. Men även om denna app är borta, hur många fler finns eller kommer det att finnas? Det är dags att stänga igen profilen på Facebook.

Gå till Sekretessinställningar via pilen längst upp till höger och välj sekretessinställningar.

Det finns tre grundlägen till vem du vill visa innehåll du publicerar:

Offentlig visar upp allt du gör för alla som är inloggade på dvs. har ett konto på Facebook. Vänner visar innehållet till alla vänner du har och Anpassade är ett sätt att begränsa dina inlägg till den del av dina vänner i form av utvalda personer eller listor med utvalda personer.

Tittar vi på min profil ser den ut så här om vi går till min adress och inte är inloggade i Facebook:

Det enda jag visar är min profil och omslagsbild samt lite längre ned mina webbplatser. Ingenting annat. Är jag inloggad som en annan användare som inte är vän med mig ser hon alla inlägg jag gjort i min timeline som är satta offentligt. Dessa visas då för de som ev. prenumererar. Min vänner ser allt om jag nu inte skulle använda anpassade inställningar och bara välja att publicera till en utvald grupp av vänner. Första steget är alltså att se till att ni väljer vänner i sekretessinställningarna.

Nästa steg är mer individuella inställningar:

Så här samverkar du är inställningar om vem som får hitta dig, göra vänförfrågningar och skicka meddelande till dig.

Tidslinjen och taggning innehåller  vem så får lägga upp innehåll och läsa saker i din tidslinje. Bland annat finns en möjlighet att godkänna innehåll där du taggas mm.

Applikationer och webbplatser är stället där du hanterar dina Facebook-appar. Ett bra tips är är att ta bort spamappen Branch Out och lägga upp en profil på LinkedIn istället. :)

Begränsa målgruppen för tidigare inlägg använder du om du vill att alla dina tidigare inlägg i tidslinjen skall gå från offentliga och vänners vänner till vänner.

Blockera personer och applikationer är som namnet antyder en möjlighet att blockera personer, applikationer, events mm.

När du har ställt in alla sekretessinställningar kan du gå vidare med kontoinställningar. Det tar vi i nästa bloggpost.



« Tillbaka

Etiketter:,

26 april 2012 |

5 Kommentarer

  1. Kommentar av Peter den 26 april 2012 kl: 10:58
    Peter skriver:

    Jag gillade appen med Girls Around Me – nästa logiska steg i öppenhetens tidsålder.

  2. Kommentar av Anders Tufvesson den 27 april 2012 kl: 6:50
    Anders Tufvesson skriver:

    Tycker inte det är ett logiskt steg i öppenhetens tidsålder när en app tar avstamp i okunskap hos användarna. Tror att de flesta som visades upp i appen inte visste att de fanns med och då är det inte öppenhet utan stalking.

  3. Därför är det viktigt att dölja sin Facebook-profil – Del 2 « Business by web skriver:

    […] fortsätter med del två i varför det är viktigt att dölja saker i din Facebookprofil (läs del ett här) med […]

  4. Kommentar av Sara den 15 juni 2012 kl: 15:14
    Sara skriver:

    Jag kan inte välja att min profil inte ska synas i sökresultaten och jag undrar om någon har något svar på hur eller vad jag kan göra åt det? Jag vill inte att min profil ska synas när man söker på mitt namn men det gör det. När jag kollar en kompis konto som skapade Facebook för ca 1 år sen kan man bocka i att bara ens vänner kan se ens profil i sökresultaten. På hennes Facebook i sekretess inställningarna finns fyra alternativ, men på mitt som jag skapade igår finns bara tre… Jag ser ingenstans att jag kan dölja min profil men jag vill ha det så!
    Någon som vet hur jag gör? Väldigt tacksam för svar! :)

  5. Kommentar av Sven Bengtsson den 29 maj 2017 kl: 19:24
    Sven Bengtsson skriver:

    Hej!
    Kan du hjälpa mig med en sak på fb?
    Om jag valt offentlig, alltså att alla kan se mina inlägg, hur gör jag för att VISSA UTVALDA offentliga personer INTE ska kunna se mina inlägg UTAN att behöva spärra dom helt? Spärrar jag dom så kan jag inte prata på messenger med dom och jag vill inte dissa dom helt och hållet utan jag vill att dom ska kunna se mina profilbilder mm. Alltså dölja inlägg för vissa offentliga!
    Mvh Sven

Tyck till! :)

« Tillbaka