business

Google Analytics asynkrona spårningskod

Victoria Lindblom

Om du inte redan gjort det kan det vara god idé att byta ut din nuvarande Google Analytics spårningskod mot den nya asynkrona spårningskoden. Den nya koden släpptes som betaversion redan i slutet av 2009, men har sedan mitten på maj månad ersatt den gamla när man skapar nya konton.

Dagens webbplatser blir mer och mer komplicerade med fler och fler script som körs på en webbsida. Google Analytics har därför lanserat en asynkron spårningskod för att kunna läsa in sidan snabbare.
Det man kan säga förenklat är att koden får en egen ”gräddfil att köra i” och är oberoende av alla andra script som körs.
Detta medför såklart fördelar för oss som jobbar med Google Analytics och webbanalys. Förutom att besökaren upplever en snabbare inläsning, så får vi analytiker nogrannare mätningar. Detta eftersom det resulterar i ökad datainsamling och också att de tidigare spårningsfelen (som uppstod pga andra beroenden när Javascript inte har läst in korrekt) elimineras.

Den nya asynkrona spårningskoden hittar du exempel på här i Google code >>.
Den stora skillnaden är väldigt förenklat att förut kördes anrop via variabeln pageTracker.funktion(värde).
Nu körs de genom _gaq.push(’funktion’, ’värde’).

Vem bör ha denna kod då? Rekommendationen från Google själva är:
”Den nya metoden är särskilt lämplig för webbplatser som har många skript eller interaktivt medieinnehåll, men också ”lättare” webbplatser fungerar bättre”.

Däremot har inte Google löst samkörning med Google Website Optimizer ännu, vilket gör att du som kör A/B-test och multivariate tester inte ska byta kod förrän det finns lösning på detta.

Om du använder den gamla Urchin-koden kan det vara värt att överväga byte. Detta kan du snabbt kontrollera genom att kika i din spårningskod och se om du använder urchin.js. Urchin-koden kan nämligen ge irriterande säkerhetsmeddelanden i Internet Explorer 8 ihop med protokollet https:// och därmed ge dig bad will på webbplatsen. Läs gärna denna artikel om hur detta kan bli ett olyckligt konstaterande>>



« Tillbaka

Etiketter:, , ,

20 augusti 2010 |

0 Kommentar

   Inga kommentarer än... Bli den första!

Tyck till! :)

« Tillbaka